SPORT 2023-09-04 KL. 17:18

LFK säkrade seriesegern i seriefinalen

Av Johan W Jönsson

Laholms FK valde att börja om i division 4 med damlaget inför den här säsongen. Sejouren i den lägsta serien blev ettårig. Med två omgångar kvar säkrades förstaplatsen då Snöstorp Nyhem besegrades med 6-1 i en seriefinal.
– Att vinna serien och ta klivet upp i division 3 har varit vårt mål hela tiden, säger tränaren Ola Nilsson.

LFK säkrade seriesegern i seriefinalen
Glädje i Laholms FK efter säkrad serieseger i division 4. Vinsten mot Snöstorp Nyhem i seriefinalen gör att de inte kan gå om. Foto: Johan W Jönsson

Matchen mot Snöstorp Nyhem var mer eller mindre över redan på 20 minuter. Då ledde LFK med 3-0 efter två mål av skyttedrottningen Alva Johansson och ett av Linnea Nilsson.

Snöstorp Nyhem reducerade förvisso till 1-3. I andra halvlek gjorde Laholm tre raka mål fram till slutresultatet 6-1. Linnea Nilsson, Meliha Ibrahimovic och Alisa Kamberaj målade.

– Det blev större siffror än vad jag trodde med tanke på att det var en seriefinal. Vi hade förväntat oss bättre motstånd men FC Lagan stod upp bättre än Snöstorp, säger Nilsson.

– I de tre senaste matcherna har vi och för sig haft annorlunda lag. Det kan också vara så att vi var ett starkare lag nu än vad vi var när vi mötte dem sist, fortsätter han.

Målet har hela tiden varit att gå igenom serien så att LFK skulle vara ett division 3-lag 2024. Nästa år blir nämligen ett antal spelare 19 år och ”seniorer på pappret”.

– Vi har ett gäng -05:or som blir för gamla för ungdomsserier. Det troliga är att vi kommer att ha ett A-lag och ett B-lag bestående av de här spelarna nästa säsong, säger Ola.

Parallellt med spelet i division 4 har Ola Nilsson även coachat till stora delar av samma lag i en nationell SM-serie. Där har det varit tuffare och mer utvecklande motstånd.

– Det har varit ett tufft jobb att få ihop den här säsongen med alla spelare, matchtider och planer. Men för LFK:s verksamhet framåt var det viktigt att ta det här klivet uppåt nu.

– Det var skönt att få det avklarat så här tidigt så att vi kan vara mer avslappnade. Sedan får vi sätta upp andra mål nu som till exempel att försöka bli obesegrade, säger Ola.

LFK-tränaren hade gärna sett att laget gått igenom nästa serie också så att föreningen har ett lag i division 2, där man legat under många säsonger tidigare.

– Men det kommer så klart att bli betydligt tuffare. Trean är nog en lämplig serie till nästa säsong. Kvaliteten har blivit bättre sedan serieomläggningen.

Segerrusiga LFK:are firar seriesegern på slutsignal efter vinsten mot Snöstorp Nyhem. Foto: Johan W Jönsson

Laholm har hittills bara tappat poäng i en enda match i fyran. Det var i hemmamötet mot Lagan som slutade 1-1. I övrigt har LFK vunnit allt. Matcherna har ändå varit nyttiga.

– Ja, det har varit nyttigt för oss. Många sa att vi skulle springa igenom serien. Men vi har en stor blandning med F15-, F17- och damspelare. Det var en utmaning att få ihop en enhet.

– Det tog ett par matcher och ett antal träningar. Det var inte helt lätt i början men efter uppehållet har det fungerat fantastiskt bra. Det har blivit en stor härlig grupp.

Har de äldre tjejerna kunnat bidra med sin erfarenhet?

– Absolut! Både till mig och till de yngre spelarna. Det är inte så vanligt att det snackas på planen i flickfotboll och där har de äldre verkligen kommit in och styrt upp och hjälpt till.

– Jag har fått assisterande tränare på matcherna. Det har varit fantastiskt! Det hade inte sett ut så här och vi hade inte avgjort serien redan nu utan deras rutin.

Från det ”gamla” damlaget har Alicia Svensson, Blerina Mazreku, Amelie Wennström, Linnea Nilsson och Misjana Bajraktari varit med kontinuerligt.

– De har varit givna. Sedan har vi gått runt mycket på övriga spelare. Alva (Johansson), Vendela (Markow) och Meliha (Ibrahimovic) har gjort mycket mål men har också blivit serverade.

Efter matchen mot Snöstorp Nyhem åkte guldhattarna, Pommacen och löpsedlar från Laholms Tidning fram. Bollkallorna fick vara med och sjunga segersången i omklädningsrummet.

Hur firar ni seriesegern?

– Det får vi göra på något sätt efter säsongen. Vi har ju spelare födda -08 upp till en som är 40. Så det var inget regelrätt firande efter matchen. Men något får vi absolut hitta på, avslutar Nilsson.

Pommacflaskorna i magnumstorlek korkades upp efter slutsignalen. Foto: Johan W Jönsson