Klik venligst
SPORT 2024-03-31 KL. 13:34

IBK Puma klart för division 3

Av Johan W Jönsson

Pumas herrar har gjort en stark säsong i division 4. Tolv segrar och 38 poäng räckte till en andraplats i serien. Då ettan Warberg inte kan gå upp, på grund av att föreningen redan har ett lag i trean, får Puma direktplatsen uppåt.
– Riktigt roligt och extra kul att det var så mycket folk här och stöttade oss vid sista matchen. Det har faktiskt varit bra intresse hela säsongen, säger biträdande lagledare Mikael Ask.

IBK Puma klart för division 3
Glädje i IBK Puma efter uppflyttningen till division 3. Foto: Johan W Jönsson

Serien har varit jämn. Puma var dock seriens formstarkaste lag med fyra raka segrar inför den avslutande matchen mot Träslövsläge. Där krävdes kryss för att helt säkra avancemanget.

I princip var det dock redan klart. Halmstad IBK 2 hade varit tvunget att hämta upp hela 15 mål, om Puma förlorat. Det är dock inte över förrän den feta damen sjunger.

Toppmötet med Träslövsläge blev dramatiskt. Puma hade såväl 3-1 som 4-2 och 5-3. Men efter den anda perioden låg man under med 5-7. I tredje gick ”Läjet” upp till 9-6.

Då gick Puma ner på färre spelare och lät de rutinerade killarna spela mer. Det gav frukt och upphämtningen inleddes. Carl-Fredrik Kullenberg visade vägen med sitt 7-9-mål.

Hugo Nilsson gjorde 8-9 innan Filip Nilsson kvitterade med dryga två minuter kvar att spela. Det var chanser åt båda håll men matchen slutade 9-9 och Puma säkrade uppflyttning av egen kraft.

– Vi sätter oss själva i skiten i andra perioden och ger inte oss själva chansen. Sedan gör vi en stark tredje period och hämtar upp. Det var skönt att slippa avsluta med förlust, säger Robin Svensson.

Han är lagkapten och blev tvåmålsskytt i matchen tillsammans med Kristoffer Råsäter. Även namn som Rasmus Torstensson, Filip Nilsson, Jens Larsson och Johan Persson känns igen i laget.

– Vi är rätt många som stannat kvar och spelat trots att vi valde att kliva ner i fyran från tvåan för några säsonger sedan. Vi är ett gött gäng och det gör att vi hållit ihop, säger Robin.

Erica Gunnarsson har lett laget under säsongen. Mikael Ask har varit assisterande lagledare. Spelarna Krisoffer Råsäter och Robin Svensson har hållit i en träning var per vecka.

– Erica kom med i styrelsen och ville att laget skulle fortsätta spela, så hon hoppade på lagledarrollen. Sedan hjälps vi åt för att hålla igång det, säger Robin.

Robin Svensson är lagkapten i Puma och har hållit i en träning per vecka. Mikael Ask är assisterande lagledare. Erica Gunnarsson har varit huvudansvarig men var bortrest vid den avslutande matchen. Foto: Johan W Jönsson

Inför den här säsongen gick åtta spelare från Mikael Asks gäng födda 2007/2008 upp i seniorlaget. Det gör att det har varit en bra mix mellan yngre och äldre spelare.

– Det är svårt att komma in som förstaårssenior. Det smäller på ett helt annat sätt. Men det har fungerat bra. Killarna har utvecklats på ett väldigt bra sätt, säger Robin.

Har ni varit med i toppen hela säsongen?

– Ja, det har vi varit. Det gick bra på från start. Sedan har serien varit jämn i toppen. Det är inget lag som stuckit ut. Men vi har kämpat på och hållit ihop det hela tiden, säger Mikael Ask.

Är det givet att gå upp i trean?

– Vi har inte diskuterat det än men det tror jag att vi vill. Vi kanske lyckas få in fler spelare om vi går upp i trean. Dessutom är det lättare att få en tränare till ett division 3-lag, säger Ask.

Kommer ni klara er i trean?

– Flera av oss har spelat mycket division 2-innebandy. Sedan blir det en anpassningsperiod för de yngre även där. Målsättningen får vara att etablera oss på division 3-nivå, säger Robin.

Är det stor skillnad mellan serierna?

– Det tror jag inte. Det var längesedan vi spelade i trean men det har inte varit så stor skillnad tidigare. Lagen på nedre halvan är bättre, så serien som helhet blir jämnare, säger Robin.

Är det någon spelare som stuckit ut under säsongen?

– Hela den gamla stommen har varit väldigt bra. Alla har tagit sitt ansvar och hjälpt till att utveckla de yngre spelarna på ett jättefint sätt, avslutar Mikael Ask.

Rasmus Torstensson vann den interna poängligan på 29 pinnar (20 mål, 9 assist). Kristoffer Råsäter, Filip Nilsson och Jens Larsson gjorde alla tre 26 poäng var.

Rasmus Torstensson blev Pumas bästa målskytt och poänggörare under säsongen med 20 mål och 9 assist. Foto: Johan W Jönsson