Klik venligst
SPORT 2023-10-01 KL. 07:05

HBK besökte Björkvallen för träff med pojklag

Av Johan W Jönsson

Elitfotboll mötte breddfotboll på bästa sätt när Halmstads BK besökte Björkvallen i Ränneslöv. Där träffade representanter från den allsvenska föreningen WRY:s P12-14-lag. Temat var ”kompissnack”.
– Det är riktigt kul att ha HBK på besök, säger pojklagsspelaren Albin Nilsson.

HBK besökte Björkvallen för träff med pojklag
WRY:s pojklag tillsammans med HBK:arna vid föreningsträffen på Björkvallen. Foto: Johan W Jönsson

Isabella Falk är hållbarhetsansvarig i HBK. Det är hon som håller i föreningsträffarna där det bland annat pratas fair play, bemötande, görs samarbetsövningar och spelas fotboll.

Denna kväll fick hon sällskap av målvakten Malte Påhlsson, mittfältaren Albin Ahlstrand och allroundspelaren Melvin Sjöland från A-truppen.

– Att göra sådana här grejer är en del av vårt varumärke. Vi vill visa att vi gör samhällsnytta och inte bara nytta på fotbollsplanen i Allsvenskan, förklarar Isabella.

Varför är det viktigt för er att synas på det här sättet?

– Vi vill visa att det är glädje och det sportsliga som är grunden, det är inte pengar. Vi vet inte vilka spelare som kommer till oss i framtiden. Det kan vara någon här och då vill vi ha lagt en grund.

Innehållet i föreningsträffarna kan variera. Ledarna får berätta vilka utmaningar det finns i gruppen och sedan kan innehållet på träffarna anpassas efter det.

– Främst är det fair play, bemötande, innanförskap, språkanvändning, hur vi är mot varandra, bra vinnare och bra förlorare. Vi är alla olika och det ska finnas respekt för det.

Isabella Falk är hållbarhetsansvarig i allsvenska Halmstads BK. Det är hon som håller i föreningsträffarna. Foto: Johan W Jönsson

Samarbetsövningar var något som stod på agendan vid träffen med WRY. Spelarna fick kasta en boll mellan sig med hjälp av en kon och klämma en boll mellan sig två och två.

– Vi kan också fokusera mer på känslor och göra övningar kopplat på det. Det gjorde vi när vi var hos HGH. Det blev en ögonöppnare. Vi vill öka medvetenheten, säger Isabella.

– Besöken handlar också om att visa att HBK kan vara på Björkvallen också. Att motivera och inspirera. Det är möjligt att nå allsvenskan även om man kommer från en liten klubb.

Melvin Sjöland bor i Lilla Tjärby och har LTIK som moderklubb. Han slog igenom i ung ålder i Laholms FK:s A-lag innan han lämnade för HBK där han gjort allsvensk debut i år.

– Jag tycker att det här är ett bra initiativ av HBK. De man kommer ut till lyssnar alltid och tar åt sig för att bli en bättre kompis och medspelare, säger Melvin.

– Att vi är med och lirar lite med dem brukar vara uppskattat. För mig är det extra kul när vi är i Laholmstrakten. Då brukar jag vara med eftersom att jag kommer härifrån, fortsätter han.

Höjdpunkten på träffarna är så klart att få spela tillsammans med HBK:arna. Det var bra fart i spelet när ungdomarna hade chans att visa upp sig för de allsvenska lirarna.

Albin Nilsson är pojklsagsspelare i WRY. Han tyckte att det var intessant att ha HBK på besök. Foto: Johan W Jönsson

En av de som var med under HBK:s besök och som utmärkte sig i spelet var Albin Nilsson. Han tyckte att det var häftigt att ha en allsvensk klubb på besök.

– Det är riktigt kul! Man lär sig en del om hur HBK spelar och vi får veta hur de har det där inne. Plus att man får veta lite hur man ska vara som lagkamrat och motspelare och så, säger han.

Kände du till spelarna sedan innan?

– Ja, Albin och Malte kände jag till och Melvin vet jag har spelat i LFK. Jag såg honom där för några år sedan. Så det är roligt!, berättar Albin.

HBK gör föreningsbesök minst en gång i månaden. Vill ditt lag eller din förening ha besök av den allsvenska klubben är det bara att kontakta Isabella Falk via HBK:s hemsida.

HBK-spelaren Melvin Sjöland tycker att det är extra kul att vara med på träffarna i Laholms kommun då han är härirån. Foto: Johan W Jönsson

HBK:s målvakt Malte Påhlsson i samarbetsövning med pojklagsspelarna i WRY. Foto: Johan W Jönsson