Klik venligst
SPORT 2022-11-12 KL. 07:02

14-åring från Laholms PSK uttagen i seniorlandslaget

Av Johan W Jönsson

Hugo Rinaldo som representerar Laholms Pistolskytteklubb har blivit uttagen i landslaget. Senare den här månaden åker han och tävlar på VM i Thailand. Det speciella är att Hugo är med i Sveriges lag för seniorer – trots att han ännu inte fyllt 15 år. ”Jag kan fortfarande inte riktigt fatta det”, säger han.

14-åring från Laholms PSK uttagen i seniorlandslaget
Hugo glömmer nästan aldrig vad han ska göra på en station. Det hackar sällan och även om han inte alltid gör enligt sin plan så löser han ändå sitt sitt skytte på ett bra sätt. Det är en imponerande syn att se yngligen skjuta. Foto: Johan W Jönsson

Eller landslaget för seniorer. Egentligen kan man bara skriva det vanliga landslaget eller landslaget rakt av. Åldern spelar ingen roll så länge du är bra nog och det är Hugo.

Han tävlar i dynamiskt skytte. Det är en gren som kräver mycket koncentration och fokus då tavlorna placeras ut på olika avstånd och på olika sätt inför varje ny tävling eller match.

Det som gör Hugo än mer unik är att han började skjuta bara för ett och ett halvt år sedan. På den korta tiden har han alltså lyckats bli en av Sveriges fyra bästa inom dynamiskt skytte.

– Pappa ville få bort mig från datorskärmen. Det var så det började. Detta är som att spela datorspel fast på riktigt, säger Hugo och ler.

Pappa är Mathias Rinaldo. Även han skytt i Laholms PK och även han uttagen till VM i Thailand. Mathias ska tävla i seniorklassen (50+). Han är också Hugos tränare.

– Hugo har talang men dynamiskt skytte kräver så mycket mer än att du bara är en duktig skytt. Jag tror absolut att han har haft hjälp av sitt TV-spelande där, säger Mathias.

– Kan du inte skjuta så kan du inte bli bra på IPSC. Men det är andra parametrar som spelar in också. Du ska kunna röra dig och ha huvudet med dig och göra saker på rätt plats.

Inför en match får alla skyttar tre minuter på sig att memorera banan. Enligt Mathias är en av Hugos absoluta styrkor hans förmåga att snabbt memorera vad han ska göra.

Hugo och Mathias har legat i hårdträning hela hösten. De tränar tre till fyra gånger i veckan och har skjutit match två gånger i veckan. För att bli bra krävs mycket träning.


Hugo och Mattias Rinaldo ska representera Laholms Pistolskytreklubb på VM i Thailand. Foto: Johan W Jönsson


Hugo ställde upp på sitt första SM i somras och vann juniorklassen direkt. På VM tävlar Hugo som superjunior (0-16 år) men hans resultat räknas då även in i landslaget för ”regulars”.

– I laget är det svårt att säga hur det kommer att gå. Det finns många duktiga skyttar. Individuellt tror jag att Hugo vinner VM-guld i sin klass, säger Mathias.

VM i Thailand inleds den 26 november och pågår en vecka framåt. 1 600 skyttar från 50 olika länder deltar.

– Vi tillhör två olika förbund i vår förening och sysslar både med nationellt skytte och dynamiskt skytte. Vi ser att intresset för det sistnämnda växer, säger Kristoffer från Laholms PSK.

Han är kassör i pistolskytteklubben och visar upp klubbens anläggning i Ahla som nyligen fått ett lyft med plats för nya banor bakom höga sandvallar.

– Historiskt har vi haft mycket banskytte. Sista tio åren har dynamiskt skytte, förtkortat IPSC, växt väldigt mycket. Där står man inte i en skjuthall utan man bygger banorna på ett område.

Det handlar om att få högst poäng på kortast tid. Det är bara en skytt i taget. Därför rymmer den gamla banan för 20 personer bara en vid dynamiskt skytte.

– Det har varit väldigt trångt här vid träning och tävling. Det har gjort att vi behövt mer av marken för att få fler skjutplatser, säger Kristoffer.

De nya skjutplatserna har större ytor och högre vallar. Det sistnämnda betyder mycket för att minska bullerpåverkan gentemot grannarna.

– Vi hoppas kunna ta de nya skjutplatserna i bruk runt årsskiftet. Det är ett stort lyft som ger oss fina tränings- och tävlingsmöjligheter, avslutar kassören.


Kristoffer som är kassör i Laholms PSK visar upp klubbens nya plats för banor. Det ser ofärdigt ut men är i stort sett klart då målen plockas fram och flyttas i dynamiskt skytte. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Laholms Pistolskytteklubb bildades 1938 och har funnits i Ahla sedan 1951. Klubben har cirka 70 medlemmar.

Det finns en salig blandning av glada amatörskyttar upp till några som är på högsta svenska och internationella nivå bland medlemmarna i klubben.

Under vintersäsongen har Laholms PSK tillstånd från Länsstyrelsen att utöva skytte på sin bana tisdag, torsdag, lördag och söndag. På sommaren är det något mindre skjuttid.