Av Rickard Gustafsson
När Individ- och familjeomsorgens verksamhet nu samlas i Siloetten blir det en välkommen förbättring för både anställda och klienter.
– Framför allt är det viktigt att vi kan träffa klienterna i enskildhet. Det är inte alls bra när lokalerna är så lyhörda att man kan överhöra samtal i rummet bredvid, säger enhetschefen Carina Jäghammar.
I tio års tid har anställda inom socialtjänsten i Laholms kommun suttit som packade sillar på Trädgårdsgatan i Laholm. Genom åren har klagomålen över arbetsmiljön varit så många och så höga att facken slagit larm till Arbetsmiljöverket.
Trångboddheten skapade dålig luft, hälsoproblem och värst av allt – svårigheter att uppfylla sekretesskraven.
– Våra klienter har faktiskt kunnat överhöra varandras samtal och det är ju inte etiskt någonstans. Vi har en väldigt, väldigt stark sekretess i vårt arbete och det har varit lite problematiskt genom åren, säger enhetschefen Carina Jäghammar.
Hon får medhåll av verksamhetschef, Annika Eriksson, som menar att flytten var nödvändig. Hon är glad över att flytten till Siloetten på Lantmannagatan äntligen sker.
– Det är ett helt annat lugn här. Allt är mer anpassat utifrån att vi sitter i mindre grupper på olika plan. Vi är så nöjda.
Eriksson basar över Individ- och familjeomsorgen (IFO) vilket omfattar familjerätt, familjehemsplaceringar, våld i nära relationer, missbruks- och beroendeproblematik och socialpsykiatri.
Hon pekar på att flytten även skapar effektiviseringsmöjligheter när IFO-verksamheten samlas under samma tak.
– Våra familjehemshandläggare och barnsekreterare har ju tidigare suttit i gamla polishuset. Att vi nu är samlade på samma ställe gör att vi kan samverka bättre. Det blir i förlängningen också en väldigt stor fördel för den enskilda klienten och för familjerna som kommer hit, säger Annika.
Annika Eriksson och Carina Jäghammar chefar över Individ- och familjeomsorgen som numera finns på Lantmannagatan 5, nära polishuset, i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson
Ett stort plus är också att man kommer närmre Elevhälsan och Ekonomiskt bistånd och dessutom sitter Laholmspolisen i förlängningen av samma byggnad.
– Det är kanonbra, för vi samarbetar jättemycket med alla dem också. Det blir en win-win för alla, säger Carina.
De anställda har fått vara med och bestämma hur byggnaden ska inredas och det har lagts stort fokus på att skapa trivsel, inte minst för barnen.
– Vi har tänkt till när det gäller barnsamtalsrummen och utgått från hur man resonerade när vi öppnade Barnahuset i Halmstad. Det kan vara läskigt att som barn komma till socialkontoret och vi vill att det ska kännas tryggt och välkomnande. Det är runda former, ljusa färger i grågröna toner som enligt forskningen har en bevisad lugnande effekt när man ska prata om svåra saker, säger Carina.
Socialtjänsten kommer fortsatt finnas kvar på Trädgårdsgatan. Där huserar från och med nu äldreomsorgens biståndshandläggare och LSS-handläggarna.