Klik venligst
NYHETER 2024-02-23 KL. 16:26

Välkänd duo klar för Sandstock festival

Av Johan W Jönsson

Norlie & KKV var först ut att presenteras av de artister som kommer att besöka Sandstock festival i Mellbystrand i sommar. Bakom det stora eventet ligger laholmarna Jamie Nilsson och Ludvig Persson. Utöver musik blir det även sport då en beachvolleybollturnering, med en rejäl prissumma, äger rum innan dunket från högtalarna tar vid.

Välkänd duo klar för Sandstock festival
Jamie Nilsson och Ludvig Persson i sanddynerna ovanför festivalområdet där Sandstock festival kommer att äga rum i sommar. Foto: Johan W Jönsson

Tvåa scener med totalt 15 akter, mellan 100 och 200 beachvolleylag, där vinnaren kammar hem 20 000 kronor och kapacitet för 10 000 personer. Det är ingen liten tillställning som äger rum den 20 juli.

Festivalområdet ska vara på Färes parkering nedanför Strandhotellet. Beachvolleybollturneringen äger rum på stranden bara ett stenkast bort. Jamie och Ludvig är förväntansfulla.

– Vi jobbar som musiker, artister, låtskrivare och producenter. Vi har under åren byggt upp ett nätverk i musikbranschen som vi har stor hjälp av i det här projektet, säger de.

Ludvig och Jamie är mer kända som gruppen Karre V, som verkat i cirka tre år. I fjol var de med i musiktävlingen P4 Nästa. De har spelat mycket på olika nattklubbar och festivaler.

– Festivalen bygger mycket på vårt artistprojekt Karre V. Då vi jobbat så mycket live så har vi inspirerats av festival- och nattklubbsarrangörer att gå in i detta, säger Jamie.

– Vi har länge haft tankar på att arrangera något större i just Mellbystrand och den miljön. Det växte och växte och har nu blivit till en riktig festival. Vilket känns hur kul som helst, säger Ludvig.

Här ska stora scenen vara på festivalen. Frågan är om vi får se Karre V på någon av scenerna i sommar. "Vi får se om arrangörerna är snälla", skrattar Ludvig Persson och Jamie Nilsson i just Karre V, som är arrangörer. Foto: Johan W Jönsson

Namnet spånades fram tidigt. Det var Ludvigs pappa Jörgen som kom på det. En blandning av Woodstock och Mellbystrand med sin sand. Killarna fastnade direkt för det catchiga namnet.

Utöver Jamie, 21 år, och Ludvig, 20 år, är även stockholmaren Karl-Johan Hedenström, 25 år, huvudarrangör. Den sistnämnda är ekonom och van eventarrangör.

– Vi vill sätta en hög nivå redan första året. Det är det som sätter standarden på festivalen. Sedan bygger vi ett rykte på det och växer efter hand. Men det är redan en normalstor festival.

– Vi kör en endagars och de flesta andra kör tvådagars. Men det är en fullspäckad line up både på stora och lilla scen med allt från Sveriges största artister till lokala talanger.

Utöver Norlie & KKV har även Lov1, Albin Johnsén och Jakob Karlberg presenterats som artister på stora scen. Där kommer även norska Ballinciaga att synas och höras.

– Vi har varit tidigt ute och fått de artister i vill ha. Ballinciaga är en otroligt spännande bokning. Det är Norges största pojkband och detta blir deras första spelning i Sverige, säger Ludvig.

Finns några paralleller med Summer on?

– Summer on är en väldigt stor inspirationskälla. Vi har fått äran att spela på deras lilla scen två år i rad och det är grunden till att vi kan göra detta. Men vi riktar oss mot en annan publik.

Nej, någon konkurrent är det inte. Summer on i Båstad ligger på studenthelgen (14-15 juni) och bjuder på andra artister. Sandstock riktar sig främst mot en yngre publik på 16 år och uppåt.

– Vi vill att 16-, 17-åringarna ska komma på sin första festival. Prissättning på biljetter, val av artister och marknadsföring är anpassat för den yngre publiken. Men alla är välkomna.

Norlie & KKV kommer till Mellbystrand och den nya festivalen i sommar. Foto: pressbild

Kommer det att serveras alkohol?

– Ja, vi kommer att ha ett inhägnat område med försäljning av öl, vin och cider. Men ingen starksprit i år. Det kommer att skötas på ett bra sätt av vårt proffsiga säkerhetsteam.

Totalt kommer det att finnas kapacitet för 10 000 personer. Det har redan sålts många biljetter och efterfrågan är hög, enligt Ludvig och Jamie. Biljetterna släpps i etapper och blir dyrare och dyrare.

Det är tänkt att festivalen ska bli årligt återkommande. Redan nästa år ska den vara över två dagar. År tre är tanken att festivalen ska locka även internationella artister.

– Eventuell vinst ska återinvesteras i festivalen så att vi kan växa. Vi vill utvecklas så mycket som möjligt och köra på så länge vi bara kan. Vi har redan fått otroligt mycket fin feedback.

Beachvolleybollturneringen är inspirerad av festivalen Brännbollsyran i Umeå. På så vis hoppas arrangörerna dra folk till området hela dagen. Prissumman på 20 000 lär locka långväga lag.

Volleybollturneringen börjar klockan halv tio och slutar vid halv fyra. Klockan 13 går DJ upp på scen. Första akten går på klockan 14. Festivalen går i mål klockan 23. Sedan väntar efterfester.

– Vi vill sticka ut och erbjuda publiken något nytt. Vi gillar att kunna chocka och har mycket planerat under festivaldagen, säger Ludvig Persson och Jamie Nilsson.

Här ska lilla scenen där lokala talanger ska få chans att synas vara placerad. Jamie Nilsson och Ludvig Persson ser fram emot Sandstock festival i juli. Foto: Johan W Jönsson