Klik venligst
NYHETER 2023-08-11 KL. 06:02

”Sour”-klottrare dömd till dryga skadestånd

Av Rickard Gustafsson

Förra sommaren syntes klottertaggen ”Sour” överallt i centrala Laholm. En 25-årig man fälls nu av Halmstads tingsrätt för inte mindre än 48 fall av skadegörelse och han tvingas att betala stora skadestånd till flera fastighetsägare i Laholm. Mannen erkänner dussintalet av skadegörelserna men hävdar att resterande skadegörelse gjorts av vänner som ingår i samma grafittigrupp.

”Sour”-klottrare dömd till dryga skadestånd
En 25-årig man döms till skyddstillsyn och stora skadestånd för att ha klottrat på ett stort antal fastigheter i Laholm. Foto: Polisens förundersökning

Sommaren 2022 gick det knappt röra sig i Laholms centrala delar utan att notera klottertaggen ”Sour”. Vem som låg bakom skadegörelsen var länge en gåta, men uppdagades när polisen grep en 25-årig man från Helsingborg för ett klart mycket allvarligare brott.

28 juli förra året fick polisen ett larm om att en narkotikapåverkad man utrustad med yxa försökt att råna en 15-årig pojke på dennes jacka och plånbok i Blåkulla-området.

Stora resurser sattes in i jakten på förövaren och Laholmspolisen lyckades gripa mannen på järnvägsstationen i Laholm.

Vid gripandet hade 25-åringen en 50 centimeter lång yxa i bakfickan, men i hans väska återfanns också pennor, klistermärken, sprayfärg, en teckning och en bok som kunde knyta mannen till taggen ”Sour”.

För yxrånsförsöket samt flera andra brott, bland annat misshandel mot en kvinna i en lägenhet i oktober 2019 i Laholm samt olaga tvång mot en annan 15-årig pojke, dömdes helsingborgaren i oktober 2022 till fängelse i ett år och åtta månader.

Under tiden som mannen avtjänat sitt fängelsestraff har åklagaren arbetat med att sammanställa målet gällande klottrandet i Laholm.

Utomhusscenen i Stadsparken är en av många byggnader som behövt klottersaneras.

Foto: Polisens förundersökning

Vid domstolsförhandlingarna i Halmstads tingsrätt presenterade åklagaren inte mindre än 48 åtalspunkter gällande skadegörelse.

25-åringen erkänner cirka ett dussin av ”taggarna”, men beskrev under rättegången att ”Sour” är en så kallad ”crew tag” som också används av fem-sex grafittimålande vänner till honom. Vilka dessa personer är ville han dock inte avslöja.

Framför allt hävdar han att de taggar som målats med ”tjocka” bokstäver är hans medan de med ”smala bokstäver” gjorts av andra.

Under tidigare förhör med polisen har mannen dock sagt att ”Sour är hans tag” och ”när det står Sour är det jag”. I domstolen avfärdade han sina tidigare uttalanden med att han bara sa så för att slippa sitta i polisförhör.

Tingsrätten konstaterar att bevisningen mot mannen är stark och att det är praktiskt taget uteslutet att gärningarna begåtts av någon annan än 25-åringen och beskriver mannens uppgifter som en efterhandskonstruktion.

Som bevis för att mannen inte talar sanning lyfter tingsrätten fram att polisen funnit massor av bilder på ”Sour” målat med både tjocka och smala bokstäver i 25-åringens beslagtagna mobiltelefon och bland teckningar i mannens bostad. Dessutom konstaterar rätten att klottrandet helt och hållet upphörde efter att han greps misstänkt för yxrånet.

Foto: Polisens förundersökning

En enig tingsrätt anser att brotten varit systematiska, föregåtts av planering och orsakat omfattande skada genom en kraftig förfulning av stadsbilden. Brotten har även gett upphov till stora saneringskostnader.

Det samlade straffvärdet uppgår till sex månaders fängelse. Rätten anser dock inte att det finns stöd i praxis för att brott av detta slag ska utmynna i fängelsestraff och väljer i stället skyddstillsyn.

Däremot får samtliga fastighetsägare som lämnat in skadeståndsanspråk full kompensation för sina kostnader. Totalt ska 25-åringen betala över 215 000 kronor till bland annat Laholms kommun, Kommunfastigheter i Laholm, Gunnohus samt ytterligare några företag.

25-åringens rättsliga försvar uppgår till över 90 000 kronor, inklusive moms, och landar på skattebetalarnas nota.

Foto: Polisens förundersökning

Foto: Polisens förundersökning