Klik venligst
NYHETER 2023-05-22 KL. 13:32

Skogsbrand på tio olika platser: ”Olustigt”

Av Rickard Gustafsson

På söndagskvällen började det brinna i en skog nordöst om Knäred. Räddningstjänsten hittade tio olika brandhärdar, vilket skapar starka misstankar om att de har anlagts.
– Det är mycket oklara omständigheter, helt klart olustigt, säger Pelle Pettersson vid Räddningstjänsten.

Skogsbrand på tio olika platser: ”Olustigt”
Insatsledaren Pelle Pettersson är mycket nöjd över att räddningstjänsten kraftsamlade redan från start och lyckades släcka skogsbranden i Knäred innan det blev mörkt. Foto: Bildbyrån/Peter Jakobsson

Det var runt 19-tiden på söndagskvällen som en privatperson, som befann sig i närheten av Knäreds kyrka, lade märke till en rökpelare som steg mot himlen från ett skogsområde.

Eftersom det just nu är extremt torrt i mark och skog valde räddningstjänsten att slå på den stora trumman, efter att Knäredsenheten rapporterat om att det brann på flera platser i skogen.
– Vi fick mycket resurser direkt: enheter från Knäred, Laholm, Hishult och Markaryd samt terrängresurser från Halmstad och drönare från Simlångsdalen, säger insatsledaren Pelle Pettersson.

Pettersson uppmärksammade själv att det brann på flera platser i skogsområdet nära Östra Häradsvägen – inte särskilt långt från stället där det brann för knappt två veckor sedan.

Under söndagskvällen var det väldigt lite vind och att räddningstjänsten hittade tio olika brandplatser, så kallade ”brandspottar”, förbryllar räddningstjänsten.
– Det är inte ovanligt, när det blåser, att en skogsbrand sprider sig genom gnistor. Men det var stilla och lugnt och knappt ingen vind. Några av brandspottarna var 300 meter ifrån de andra och det är väldigt udda. Det är mycket oklara omständigheter, helt klart olustigt, säger Pelle Pettersson.

Eftersom det inte går att utesluta att skogsbranden har anlagts har polisen upprättat en anmälan om mordbrand.
– Det har inletts en förundersökning eftersom det brunnit på flera olika ställen utan att det finns naturliga förklaringar, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Mordbrandsutredningen sköts av roteln för Grova brott i Halmstad, men lär inte komma så långt om det inte framkommer att det gjorts iakttagelser i området.

Enligt räddningstjänsten har det inte gjorts några speciella fynd i området.
– Vi påträffade inget konstigt eller misstänkt i skogen som inte borde vara där, säger Pelle Pettersson.

Insatsen pågick i tre och en halv timme och själva brandområdet uppskattas till cirka 5 000 kvadratmeter. Främst har det varit markbränder i skogen.
– Den större tallskogen har knappt påverkats och spridningsrisken var ganska låg då det inte fanns så mycket torra grenar. På ett ställe hade vi tur eftersom elden gick in i lågbeväxt björkskog. Där var det blött och elden nästan självdog, säger Pelle Pettersson.

Under måndagen, 22 maj, klassas brandrisken i skog och mark som en ”5:a”. Räddningstjänsten kan inte nog påtala vikten av att vara extra försiktig med eldning.
– Det är den nästhögsta på skalan och det är otroligt torrt just nu. Det är mycket stor brandrisk och man ska verkligen passa sig när man eldar just nu.

LÄS MER: Skogsbrand i Knäred under kontroll