NYHETER 2023-01-20 KL. 21:02

Rejäl smäll utanför LT:s redaktion

Av Rickard Gustafsson

En högljudd knall på en innergård nära Laholms Tidnings redaktion blev startskottet för en nationell mediehändelse. Polis på plats har konstaterat att det är ett hemmagjort föremål som exploderat men att varken människor eller egendom har kommit till skada. Ett vittne uppger, till Polisen, att två ynglingar setts lämna platsen efter smällen.

Rejäl smäll utanför LT:s redaktion
Detonationen skedde på innergården som ligger vägg i vägg med Laholms Tidning. Ingen människa skadades och inte heller uppstod några som helst skador på egendom. Foto: Joakim Ormsmarck

Strax innan 17-tiden på fredagskvällen hördes en hög smäll i centrala Laholm. Explosionen inträffade på en asfalterad innergård med höga murar, men ett tiotal meter från Laholms Tidnings entré på Bagareliden i Laholm.

LT:s redaktion var vid tidpunkten bemannad och en av journalisterna, undertecknad, hörde den högljudda smällen och gick ut för att ta reda på vad som hänt.
Flera andra grannar hade då redan kommit ut på gatan och ingen såg någon utomstående person på platsen. LT:s reporter, tillsammans med en butiksägare och en av grannarna, kände röklukt och lyckades lokalisera platsen för detonationen.

På marken, på innergården, låg rester av hårda papprullar och silvertejp som sprängts sönder.

Eftersom platsen för detonationen var nära Laholms Tidnings redaktion ringde LT:s journalist Polisens nummer 114 14 för att upplysa om vad som hänt och blev därefter kopplad till vakthavande befäl.
– Jag fick frågor av vakthavande befäl om explosionen var riktad mot Laholms Tidning, men svarade att jag inte trodde det. Samtidigt resonerade vi om, med tanke på det rådande samhällsklimatet där journalister hotas, att jag givetvis inte kunde utesluta det men förklarade snarare att jag misstänkte att det handlade om ungdomar som var ute och gjorde bus, säger LT-journalisten Rickard Gustafsson.


LT:s reporter Rickard Gustafsson i samspråk med Hallandspolisens yttre befäl Mats Timmermann. Foto: Joakim Ormsmarck


Tio minuter efter samtalet med vakthavande befäl, kl 17.52, publicerar polisen ett kortfattat pressmeddelande om att en anmälare (undertecknad) har hört en explosion och att kvar på platsen har ett paket hittats som luktar krut. Platsen för explosionen anges ha skett i närheten av Laholms Tidnings redaktion.

Pressmeddelandet skapade febril aktivitet hos svenska mediehus. Push-notiser om händelsen kablades ut av flertalet nyhetsredaktioner – allt från lokalkonkurrenten Hallandsposten till SVT och Aftonbladet.

Strax därefter anländer Mats Timmermann, yttre befäl vid Hallandspolisen, som snabbt konstaterar att händelsen fått mediala reaktioner som inte står i proportion till det inträffade.
– Jag har gjort en bedömning och kan konstatera att det varit en form av detonation. Det är ett hemmagjort föremål, med viss sprängkraft, som detonerat men det har inte gett upphov till vare sig personskador eller skador på egendom, säger Mats Timmermann.
– Föremålet kan liknas vid en banger, eller flertal bangers som varit ihoptejpade med silvertejp.

Efter att hört sig för i grannskapet berättar Timmermann för LT att ett vittne uppmärksammat två ynglingar som lämnat platsen på cykel.
– De kan sättas i samband med smällen, men de är inte identifierade.

Hur rubricerar ni den här händelsen?
– Det är lite oklart, eftersom varken personer eller egendom har kommit till skada. Men efter att konfererat med min chef så kommer vi att upprätta en anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger Mats Timmermann innan han packar ihop och lämnar LT.

Att händelsen fått nationell uppståndelse förvånar inte LT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Joakim Ormsmarck.
– Detta är ett tydligt exempel på hur snabbt allt går i dagens medieklimat. De första artiklarna låg ute med push-notiser drygt tio minuter efter att polisen gått ut med ett kortfattat pressmeddelande, men det skulle dröja runt fyrtiofem minuter innan den första journalisten sökte mig eller någon annan på Laholms Tidning.
– Nu kunde Polisen konstatera, efter att ha varit på plats, att det med all sannolikhet är ett pojkstreck som skapat rubriker. Samtidigt vill jag poängtera vikten av att ta alla eventuella hot mot medier och journalister på allvar och där känner jag stor tilltro till Polisen efter kvällens händelser, avslutar Joakim Ormsmarck.


Polisen har efter viss diskussion internt beslutat sig för att rubricera fredagskvällens händelse utanför Laholms Tidning som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Foto: Joakim Ormsmarck