Klik venligst
NYHETER 2023-09-14 KL. 17:51

Protester mot nedstängning av omtyckt seniorrestaurang

Av Johan W Jönsson

Att Smedjebackens restaurang troligtvis stänger för pensionärer vid årsskiftet möts nu av protester. Seniorerna i Knäred vill gärna ha kvar sin träffpunkt.
– Vi är oerhört angelägna om att nuvarande verksamhet bibehålls, säger stamgästen Benny Kagg.

Protester mot nedstängning av omtyckt seniorrestaurang
Gittan Jönsson, Roland Karlsson och Levi Karlsson tar för sig av maten ur kantinerna på Smedjebackens seniorrestaurang som är nedstängningshotad. Foto: Lars Ingemarson

Socialnämnden i Laholms kommun säger sig inte ha råd att ha kvar seniorrestaurangerna på Lingården, Smedjebacken och Randerslund.

Nämnden har ett stort underskott och hela kommunen måste spara pengar. Utgiften för att hålla öppet restaurangerna ligger på 1,2 miljoner kronor.

– Det är också lite tunn is och slak lina när det kommer till konkurrens. Ska kommunen bedriva en konkurrerande verksamhet med andra restauranger?, frågar sig socialchef Daniel Johansson.

Smedjebackens matsal besöks enligt stamgästerna av omkring tio lunchgäster per vardag. Det handlar om pensionärer från Knäred med omnejd. På helgen är det färre som äter där.

Kerstin Hylén tycker att matsalen fyller en viktig funktion i samhället – ur flera aspekter. Pensionärer erbjuds möjligheten att till ett överkomligt pris äta bra och vällagad mat.

– Det är också en träffpunkt för gemenskap. Oavsett om man är ensamboende eller par är verksamheten viktig ur friskvårdssynpunkt, ja hälsofrämjande, säger hon.

Jan-Ingvar Åkesson, Maj-Britt Hansson, Benny Kagg, Kent Maltesson (knappt synlig) och Levi Karlsson låter sig väl smaka av den utmärkta maten. Foto: Lars Ingemarson

Benny Kagg är en av stamgästerna. Han slogs för att matstället skulle öppnas efter pandemin. Efter påtryckningar lyckades han få igenom sitt önskemål.

– Vi vill veta vad det kostar att hålla matsalen i Smedjebacken öppen. Det kan orimligen röra sig om en större kostnad, menar han.

Kagg påtalar att tillagningsköket ligger vägg i vägg med matsalen. Gästerna serverar sig själva med grönsaker och huvudmål från iordningställda matkantiner.

Maten betalas med kort eller swish till kökspersonalen som med ett knapptryck på en klocka kommer till kassan för att ta emot betalningen. 

– Att stängningen av matsalen skulle vara en besparing kan knappast stämma. För oss stamgäster är det en försämring av stora mått, säger Kagg.

På det förra sammanträdet med Socialnämnden påstods det att restaurangen är öppen för alla. Det stämmer inte. Vid matsalens entré upplyses det kring vilka som får äta där.

Det handlar om pensionärer samt personal och anhöriga som besöker brukare på Smedjebacken. Helgtid, när Hotell Freden håller stängt, är matsalen öppen för alla.

På en lapp i matsalens entré framgår det vilka som får äta i restaurangen. Den är alltså inte öppen för alla under vardagar. Foto: Lars Ingemarson

Ett argument för stängning är att Smedjebackens matsal konkurrerar med Hotell Freden. Lunch på hotellet är dock inget alternativ för stamgästerna.

– Av olika anledningar händer det ganska ofta att det endast serveras lunch några dagar i veckan på hotellet. Jag ser inte detta som en konkurrerande verksamhet, säger Kagg.

Han och övriga stamgäster förklarar att de är oerhört angelägna om att nuvarande verksamhet bibehålls även efter kommande årsskifte.

– Handlar det om att hitta en besparing föreslår jag istället att priset på maten höjs och/eller att öppettiderna minskas, säger Benny Kagg.

Flera av stamgästerna påpekar också att Smedjebackens kök vid upprepade tillfällen fått utmärkelser för sin utmärkta mat.

Socialchef Daniel Johansson förklarar att intäkten för maten täcker inte kostnaden för att upprätthålla servicen.

Anledningen till detta är främst att det är relativt sett låga portionsvolymer i förhållande till kostnaderna.

– Om vi skulle uppnå balans mellan kostnader och intäkter så skulle måltidspriset bli orimligt, säger Johansson.

Björn Hylén, Jan-Erik Nilsson och Kerstin Hylén är tre gäster som upskattar maten och samvaron på Smedjebackens seniorrestaurang. Foto: Lars Ingemarson

Läs mer:

Tre seniorrestauranger hotas av stängning