NYHETER 2025-03-16 KL. 06:02

Oskar kvalar till mest prestigefyllda tävlingen

Av Johan W Jönsson

Efter andra- och tredjeplatsen i Årets kock väntar nu nästa utmaning för stjärnkocken Oskar Persson från Veinge. Och det är inte vilken utmaning som helst. Han är uttagen som en av tre finalister för den svenska uttagningen till Bocus d’Or – världens mest prestigefyllda kocktävling.
– Kan jag inte bli bäst i Sverige får jag försöka bli bäst i världen istället, skrattar Oskar.

Oskar kvalar till mest prestigefyllda tävlingen
Oskar Persson (i mitten) tävlar mot välkända Ludwig Tjörnemo (till höger, Årets kock 2020) samt Pontus Wellén. Foto: Samuel Uneus

”Med gedigna tävlingsmeriter, kreativitet och ett brinnande engagemang för svensk gastronomi väntar en spännande final den 31 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm.”

Orden ovan kommer från beskrivningen av de tre kockarna som lyckats ta sig till den svenska finalen. Utöver Oskar är det välkända Ludwig Tjörnemo (Årets kock 2020) samt Pontus Wellén.

– Jag kan tydligen inte låta bli att tävla. Men jag får hoppas att detta blir sista nu, ler Oskar som kom tvåa i Årets kock 2022 och trea 2023. I fjol deltog han dock inte i tävlingen.

Till vardags driver Oskar företaget OM Gastronomi där han skapar unika matupplevelser – allt från hemma-hos-middagar och matlagningskurser till bröllop och företagsevent.

– Jag fick första uppgiften den åttonde januari och har kört fullt ut bara träning inför kvalet mer än heltid. Så det är inte mycket inkomst nu men vi blir sponsrade för att kunna göra det här.

Oskar har haft Bocuse d’Or som en långsiktig dröm. Han var en del av Sebastian Gibrands team inför VM i Lyon 2021 och det stärkte hans egen vilja att vara med i tävlingen. Nu har han chansen.

– Jag har sneglat på tävlingen länge. Det är den största tävlingen man kan göra som kock. Man har följt den länge och nu kände jag att det var dags att slå på den stora trumman och köra.

Oskar Persson har tagit medalj i Årets kock såväl 2022 som 2023. Nu siktar han istället på att bli bäst i världen. Foto: Arkivbild

De tre finalisterna har tagits ut genom intervjuer. Det är inga maträtter som presenterats än. Juryn har bara tittat på CV:n och haft möte med kandidaterna. Kvaltävlingen är den sista mars.

– Där tillagas två rätter enligt Bocus d’Or:s stil på maten. Ena uppgiften är lakto-ovo vegetarisk huvudrätt där huvudråvarorna är jordärtskocka, lök och savoykål, berättar Oskar.

Den andra uppgiften är en fatservering. Där skickas en huvudpjäs (svensk rosékalv) med garnityr (grönsaker) på fat som visas upp och sedan trancheras det och läggs på tallrik inför juryn.

Sedan sätts det poäng på rätterna och på metod. Vinner man kvalet blir det EM och sedan förhoppningsvis VM. Tio av cirka 20 länder på EM går vidare till VM i Lyon.

– Bara kvalet i sig är en utmaning. Alla som tävlar i den här tävlingen är verkligen ambitiösa. Sedan är konkurrensen på EM och VM något helt annat. Det är en helt annan tävling.

Du är inte sugen på comeback i Årets kock?

– Nej, jag hoppas inte behöva bli det. Jag hoppas bli bäst i världen istället för att bli bäst i Sverige. Visst lockar det fortfarande med årets kock men just nu är det fullt fokus på det här.

Sverige har goda chanser att hävda sig på EM och VM. Vi är ett av världens bästa länder på tävlingsmatlagning. Sverige är alltid topp-fem i världen och vi kom trea i Bocus i fjol.

– Gustav (Leonhart) lyckades ta sig upp på en tredjeplats. Vi är konkurrenskraftiga ihop med Danmark, Norge och Frankrike framförallt. Klarar jag kvalet är det en topplacering som gäller, ler Oskar.

Finalen äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm den 31 mars, och publiken är välkommen att följa dramatiken från klockan 09:00 till klockan 18:00.