NYHETER 2022-07-13 KL. 16:55

Häng med LT på ko-safari i Stäme

Av Johan W Jönsson

Janne och Pierre Bengtsson är vana vid att ta emot besökare på gården i Stäme. I sommar har de börjat med ko-safari, och det har blivit populärt. ”Vi tycker att vem som helst ska kunna komma hit när som helst”, säger Janne.

Häng med LT på ko-safari i Stäme
Safarivagnen rattades in i kohagen där besökarna fick komma riktigt nära gårdens mjölkkor. Foto: Johan W Jönsson

Det som syns utåt i svenskt lantbruk kanske oftast är när djur far illa och har det dåligt. Janne och Pierre Bengtson i Stäme vill visa upp en annan bild av det svenska moderna lantbruket.

Den här sommaren har familjen Bengtsson börjat med ko-safari hemma på gården och det har blivit populärt att hoppa på safarivagnen med bänkar och följa med på en tur bland djuren.

– Det har varit rätt gott intresse. Vi har haft mellan 50-70 personer per dag. Det var lite sämre studenthelgen men då hade ju många annat för sig, säger Janne.

40-45 personer får plats på safarivagnen och de dagar då ko-safarit är körs två turer. En klockan 11 och en klockan 13. Populärast är förmiddagsturen.

Pierre rattar traktorn med säker hand och Janne håller i micken och berättar på ett informativt sätt om gården, lite historia och hur det är att driva ett modernt lantbruk 2022.

– Reaktionerna har varit väldigt positiva. Jag försöker berätta hur ett vanligt lantbruk ser ut. Ibland kan jag tyvärr tycka att man bara får se när det är lite missär och misskötsel.

– Då är det trevligt att få förklara hur det fungerar och hur våra djur har det. Våra kor har det bra och lever ett fritt liv. Enda gången jag styr dem är när de ska mjölkas.

Safarivagnen blir full den dag då LT åker med. Några som kommer lite efter utsatt tid får faktisk inte plats trots att vi packar ihop oss. Merparten av de som åker med är av förklarliga skäl familjer.

Pierre kör in oss i den tomma lösdriftsstallen. Då Stäme Lantbruk är ekologiskt ska korna vara ute och beta tolv timmar om dygnet under sommarhalvåret.

– Många tror att korna är uppbundna. Men så är det inte. De allra flesta korna i Sverige idag går i lösdriftsstallar där de äter, vilar och kliar sig på borstar när de vill, säger Janne.

Korna mjölkas tre gånger om dagen. Gården har fiskbenssystem där korna går in och blir mjölkade klockan 05, klockan 13 och klockan 21.

Efter mjölket mitt på dagen får korna komma in. De trivs bättre under fläktarna i stallet när det är som varmast ute.


Janne Bengtsson hälsar alla besökare välkomna på ko-safari i Stäme. Safarivagnen var välfylld när LT hängde på. Foto: Johan W Jönsson


– Vi bönder är väldigt långt ifrån konsumenterna idag. Det är inte så många som är födda i lantbruksfamilj eller ens i närheten av landet längre, säger Janne.

– Därför tycker jag att det är bra att få visa var maten faktiskt kommer ifrån. Och sedan kanske tjäna en liten slant också om det blir mycket folk.

Utanför lösdriftsstallen får vi hälsa på ”ungdomarna”, det vill säga kvigorna och sedan vidare till ”BB” där kalvarna föds.

Innan safarivagnen vänder får vi komma in och hälsa på korna. Några av de mest nyfikna kommer faktiskt så nära att det går att klappa lite försiktigt. Till barnens stora glädje.

– Vi har alltid haft mycket studiebesök och elever från skolor. Jag tycker att vem som helst ska kunna komma hit när som helst och titta, säger Janne.

– Sedan kan det ligga en död ko bakom huset om inte kadaverbilen hunnit hämta den. Men det är ju så det är. Djur kan bli sjuka precis som vi människor kan bli det.

Gården har funnits i familjens ägo sedan 1870. Janne har varit involverad sedan 1987. 1988 förvärvades gården mittemot på andra sidan vägen.

Det finns 325 mjölkkor på Stäme Lantbruk och gården odlar 650 hektar mark. Merparten av det som skördas blir foder till de egna djuren.

På gården jobbar totalt nio personer (med Stäme Entreprenad som drivs av de två yngre sönerna till Janne: Marcus och Alexander).

Varje ko mjölkar mellan 35 och 38 liter per dag. Totalt producerar gården cirka 10 000 liter mjölk om dagen. Det blir lika många mjölkpaket i butik om dagen.

Familjen Eriksson-Hallberg från Stockholm åkte med på ko-safarit. De spenderar mycket av sommaren i Båstad men bor annars i centrala Stocholm och såg eventet på Facebook.

– Jag tyckte att det här var kanon! Jag ska rekommendera alla att gå på ko-safari. Helt underbart!, säger Evelina Hallberg.

– Det är kul att göra andra grejer än att bara vara på tomten, på stranden eller på lekplatsen. Det är viktigt för barnen att få se var allt kommer ifrån, fyller pappa Andreas Eriksson i.

Döttrarna Agnes och Elise Eriksson-Hallberg var med på noterna. Tittade storögt på djuren och lyssnade på Janne när han berättade.

– Vår äldsta dotter kommer prata om det här länge, säger Evelina.

Innan turen finns det möjlighet att klappa gårdens kalvar, alpackor och får. Efteråt kan man köpa fika och glass. Det blir fler turer i juli och augusti och troligtvis även till nästa sommar.


"BB" var ett populärt stopp på ko-safarit. Foto: Johan W Jönsson