Klik venligst
NYHETER 2024-04-03 KL. 06:03

Förlängd häktning för misstänkt pyroman

Av Rickard Gustafsson

Den man i 30-årsåldern som misstänks för att ha anlagt branden på Knäredssågen har omhäktats. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Förlängd häktning för misstänkt pyroman
Den man som misstänks för att ha anlagt branden på Knäredssågen i mitten på mars ska fortsatt sitta häktad. Det har Halmstads tingsrätt beslutat. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Natten till den 16 mars automatlarmades räddningstjänsten till sågverket i utkanten av Knäreds samhälle efter att det börjat brinna i ett virkesupplag på området där Knäredssågen tillverkar pellets.

Skadorna kunde begränsas tack vare företagets effektiva sprinklersystem.

– Virket låg under skärmtak, men taket är hopbyggt med hyvleriet och utan sprinklervattnet hade vi haft en rejäl brasa som pågått resten av helgen, sa räddningstjänstens insatsledare John Nilsson till LT efter insatsen.

Omgående kunde brandmännen på platsen konstatera att branden var anlagd då man fann två olika, tillika onaturliga, brandhärdar.

Redan samma natt lyckades polisen, via vittnen, få information om en misstänkt gärningsman. Bara några timmar senare greps en man i 30-årsåldern i samband med en husrannsakan.

Mannen häktades av Varbergs tingsrätt den 17 mars på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Beslutet fattades med restriktioner, där han inte tilläts kommunicera med omvärlden.

Polisutredningen pågår och åklagaren har begärt att häktningen ska förlängas ytterligare ett par veckor för fortsatta utredningsåtgärder.

Halmstads tingsrätt ger nu åklagaren fram till den 11 april att väcka åtal. Vare sig den misstänkte eller hans advokat har motsatt sig förlängningen.