Klik venligst
NYHETER 2022-09-06 KL. 16:23

Förening bjuder in till intressanta föreläsningar

Av Johan W Jönsson

Föreningen Gamla Laholm bjuder in till sina höstföreläsningar. I år ska en jurist, en diplomat, en polis och en företagsekonom berätta om sina erfarenheter. ”Vi har lyckats få fram riktigt spännande namn även den här gången”, säger Inger Persson i arrangerande föreningen.

Förening bjuder in till intressanta föreläsningar
Eva-Gun Westford är före detta polis och föreläser under rubriken: "Jag var inte bara polis, jag var människa också". Foto: privat

Förra året var det bland annat Nibe-VD:n Gerteric Lindquist som lockade fullt hus på Gröna Hästen. Gamla Laholms föreläsningar är populära och biljetterna brukar ta slut.

Först ut den 6 oktober är juristen Krister Thelin. Han är före detta hovrättslagman i Skånska hovrätten, domare i Jugoslavientribunalen i Haag (2003-2008) och ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter ( 2009-2013).

Vid sin föreläsning ska han prata om lagföring av krigsförbrytare och sina erfarenheter från krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i Haag.

På andra plats blir det lokalt när Vallbergabördige diplomaten Sven-Olof ”SOP” Petersson ska föreläsa under det lockande namnet ”Svenskar i Söderhavet” den 13 oktober.

Petersson hade en lång och framgångsrik karriär som diplomat. Han arbetade i 43 år i utrikesdepartementets tjänst varav 26 år i utlandet.

– Hans sista tjänst blev som ambassadör i Canberra Australien år 2008 till pensioneringen 2014, berättar Inger Persson som ser fram emot föreläsningen.


Juristen Krister Thelin kommer till Laholm och föreläser. Foto: FN


Före detta polisen Eva-Gun Westford kommer till Laholm den 20 oktober. Hon föreläser under namnet ”Jag var inte bara polis, jag var människa också”.

– Eva-Gun berättar med mycket humor och värme. Det ska bli väldigt kul att lyssna till henne, säger Inger.

Hon kommer att berätta om guldkorn ur sitt liv som människa och polis. Kring hur det var att verka i allmänhetens tjänst i en alltigenom manlig organisation som det var på 1970-talet.

Sist ut den 27 oktober är Narcisa Duranovic som är företagsekonom på Laholms kommun. Efter att ha flytt kriget i Bosnien fann hennes familj ett nytt hem i Laholm.

Hon berättar hur Laholm för 30 år sedan blev en trygghet för henne efter traumatiska upplevelser som fortfarande präglar Narcisas liv.

– Det har alltid varit viktigt för mig att berätta om både det tunga som vi tvingades hantera och om det goda som vi mötte i vårt nya land, kommenterar hon och fortsätter:

– Mitt arbete för Laholms kommun betyder väldigt mycket för mig då jag få vara med och bidra till våra kommuninvånares bästa och ge tillbaka till ett samhälle som hjälpte mig när jag behövde det.

– Det kommer säkert att bli både lite jobbigt men också stärkande att lyssna på Narcisas berättelse, tror Inger.

Entrébiljetten kostar 120 kronor. Fika ingår. Anmälan görs till Inger Persson.


Sven-Olof "SOP" Petersson föreläser på föreningen Gamla Laholms höstföreläsningar. Foto: Föreningen Gamla LaholmFakta:

Gamla Laholms höstföreläsningar

6 oktober: Krister Thelin, jurist

13 oktober: Sven-Olof Petersson, diplomat

20 oktober: Ewa-Gun Westford, f.d.polisens presstalesperson i Syd

27 oktober: Narcisa Duranovic, företagsekonom på Laholms Kommun.