Så väljer du rätt däck till bilen
Dåliga däck kan vara livsfarliga i trafiken. Genom att välja rätt typ av däck och underhålla dem går det att minska risken för olyckor rejält. Men vad är bäst inför vintern – dubbdäck eller dubbfritt?
Personbilar i Sverige måste ha däck med ett mönsterdjup på minst 3 millimeter vid vinterväglag. På sommaren räcker det med 1,6 mm djup, men Transportstyrelsens rekommendation är än dock minst 3 mm för att få tillräcklig friktion på blöta vägar. När det gäller att välja däck till bilen finns dock mycket mer att hålla reda på utöver mönsterdjupet.
Utbudet av däck växer onlineAtt köpa däck har precis som mycket annat förflyttat sig allt mer till nätet. E-handeln växer och det gör också utbudet av däck på nätet. Bilägare kan idag beställa såväl sommardäck som
dubbdäck utan krav på några förkunskaper, eftersom däckhandlarna online automatiskt visar rätt typ av däck baserat på bilmodellen eller registreringsnumret som fylls i på hemsidan.
Det finns en mängd olika typer av däck i olika priskategorier och märken. Viktigast är att se till att dimensionerna är rätt, vilket däckhandlarna online hjälper till med i sina sökfunktioner. Fordonsägare kan också titta på resultat från bäst-i-test som utförts för att se vilka däck som fått bra betyg.
Välja dubbar eller odubbatDet finns både fördelar och nackdelar med dubbdäck och odubbade däck. Dubbdäck ger säkrare grepp på vinterväglag med is och packad snö, jämfört med odubbade däck. Alla vinterdäck är tillverkade för att fungera optimalt i kyla och behålla sin flexibilitet även i låga temperaturer, genom en särskild sorts gummiblandning som skiljer sig från sommardäcken. Viktigt att tänka på är att om bilen har dubbdäck måste eventuellt släp också ha det.
Vinterdäck utan dubbar kallas även för friktionsdäck och finns i två olika typer: nordiska och centraleuropeiska. De nordiska friktionsdäcken är mjukare och är generellt sett bättre på vinterväglag än de hårdare europeiska däcken. Är det däremot varmare väder, slask eller regn så kan den europeiska typen prestera bättre.
Städer med förbud mot dubbdäck Under perioden 16 april till 30 september varje år
råder förbud mot att köra med dubbdäck. Undantag gäller om det är snö och is på vägarna, för vid vinterväglag får nämligen dubbdäck alltid användas. Just valet av vinterdäck har under en längre tid varit omdebatterad och beroende på var man kör bil i Sverige kan antingen dubbar eller friktionsdäck passa bäst.
Numera råder det nämligen förbud mot dubbdäck på särskilda gator i storstäderna Stockholm, Uppsala och Göteborg. Anledningen är att forskning visat att dubbarna kan riva upp skadliga partiklar ur asfalten, samt att däcken orsakar högre ljudnivåer av buller samt mer slitage på vägarna. Taxibilar, blåljusfordon och andra samhällsviktiga fordon har ofta undantag från förbudet. Samtidigt kan dubbar bidra med extra säkerhet på vägar längre norrut där det ofta är snö och på landsbygden där vägar inte saltas eller snöröjs i samma utsträckning.
Oavsett vilken typ av däck som valet faller på bör man vara ute i god tid med sin beställning av vinterdäck eller sommardäck. Inte minst då vissa däckhandlare förutspår att det kan komma att bli
sämre tillgång på dubbdäck och högre priser.