Klik venligst
NATIVE 2022-12-01 KL. 15:49

4 tips för att sänka dina räntekostnader

Det är ingen hemlighet att räntorna kommer stiga kraftigt efter en lång period av rekordlåga räntor. Så sent som den 24 november höjde Riksbanken med 0,75% så nu ligger räntan på 2,5%.

4 tips för att sänka dina räntekostnader

Det är goda nyheter för bostadsköpare, men det innebär också att långivarna konkurrerar hårt om affärerna. Så hur kan du se till att du får den bästa räntan på ditt lån?

Tips 1 - Jämför och åter jämför dina lån.
Gå inte bara med den första långivaren du hittar. Gör en jämförelse för att hitta det bästa erbjudandet.
När du letar efter ett nytt lån är det viktigt att jämföra räntor från olika långivare. Detta kan dock vara en tidskrävande process och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Det är där en låneförmedlare kommer in i bilden.
En låneförmedlare kan hjälpa dig att jämföra räntor från olika långivare, och de kan också hjälpa dig att få det bästa erbjudandet på ditt lån. Så om du letar efter ett nytt lån, se till att använda en låneförmedlare!
Privatlån24 har gjort en stor jämförelse av olika aktörer och här hittar du den bästa låneförmedlaren.

Tips 2 - Samla dina lån och spara pengar
Om du har flera lån kan du kanske spara pengar genom att samla dem till ett enda lån. När du tar ett samlingslån får du ett nytt lån med en ny ränta och löptid. Detta kan sänka dina månadsbetalningar och spara pengar under lånets löptid.
För att samla dina lån måste du som sagt ansöka om ett samlingslån. Detta görs med fördel hos en låneförmedlare som kan jämföra upp till 40 st långivare med en kreditupplysning.
Se till att jämföra räntor och villkor från de olika långivare som du får erbjudande från - för att hitta det bästa erbjudandet.
När du har blivit godkänd för ett samlingslån måste du ge dina nuvarande långivare information om det nya lånet. De kommer sedan att skicka en slutfaktura på lånen som du betalar med pengarna från det nya lånet. Du fortsätter att göra dina månadsbetalningar till den nya långivaren.
Om du funderar på att samla dina lån, se till att väga för- och nackdelar noggrant. Att samla lån kan vara ett bra sätt att sänka dina månadsbetalningar och spara pengar under lånets löptid, men det är viktigt att se till att du har råd med den nya månadsbetalningen.

Tips 3 – Förhandla om lånen varje år
Det är alltid en bra idé att förhandla om räntesatserna varje år. Detta kan potentiellt spara dig mycket pengar i det långa loppet.
Genom att prata med din nuvarande långivare kan du kanske få en lägre ränta, vilket sparar pengar på dina månadsbetalningar. Det är definitivt värt ett försök, så tveka inte att ringa och se om du kan få ett bättre avtal.

Tips 4 – Gör extraamorteringar på ditt lån
Genom att göra extra amorteringar på ditt lån kan du spara pengar i längden. Om du till exempel har ett lån på 30 000 kronor med en löptid på fem år och en ränta på 7,5 % skulle du till slut betala 8 023 kronor i ränta. Men om du gör en extra återbetalning på 100 kr varje månad skulle du i slutändan bara betala 6 902 kronor i ränta - en besparing på 1 121 kronor.
Så hur mycket kan du spara genom att göra extra återbetalningar? Tja, det beror på lånebeloppet och lånetidens längd. Men generellt sett kan man säga att ju mer pengar du kan sätta av till ditt lån varje månad, desto mer pengar sparar du i räntebetalningar.
Du kommer inte bara att spara pengar i räntebetalningar, utan du kommer också att betala av ditt lån tidigare - vilket innebär att du kan säga adjö till de irriterande månatliga återbetalningarna!