KULTUR 2023-07-15 KL. 07:02

Sommarspel sjunger för sommaren

Av Johan W Jönsson

Laholms Sommarspel tar oss den här sommaren tillbaka till 1950-talet och folkparkernas samt dansbanornas gyllene era. Det bjuds på skådespel och framförallt mycket sång av en taggad ensemble.
– Publiken kommer få uppleva ett sångcollage – massa blandade sånger som driver en handling framåt, säger regissören Hatte Bärtilsson.

Sommarspel sjunger för sommaren
Marie Thorén, Åsa Lindgren, Tensie Andersson, Joakim Karlsson och Simon Stigsson har alla bärande roller i Sjung sommar sjung. Foto: Johan W Jönsson

I år kommer Laholms Sommarspel att åka på en liten miniturné. Det blir uppträden på såväl Ramshall i Veinge, Karsefors i Ysby som i Fågelsång och i Våxtorp.

När LT gör ett nedslag på en av repetitionerna, som i vanlig ordning sker i Ahlaskolans gymnastiksal, är alla skådespelare uppklädda i sina scenkläder.

Handlingen kretsar kring ett gäng som firar 50-årskalas någon gång på 1980-talet och drömmer sig tillbaka till sin ungdom på 1950-talet.

– De var kompisar då men under årens lopp har det hunnit rinna mycket vatten under broarna och några av dem har inte setts på hur länge som helst, berättar Hatte.

50-årskalaset blir inte särskilt lyckat men det berättar om en svunnen tid och om ett antal människoöden. Gemensamt för samtliga är att de genomlidit något trauma.

– Under tillbakablickarna benämner vi dansbanorna. När vi är på Ramshall pratar vi bara om Ramshall och när vi är på Karsefors är vi där, säger Hatte.

Skådespelarna finslipar sången inför årets sommarspel. Foto: Johan W Jönsson

Åsa Lindgren är ny i Laholms Sommarspel. Hon har fått en bärande roll att spela det finska krigsbarnet Pirkko.

– Jag tycker att det är en väldigt komplex roll. Hon har varit med om så mycket och mist så många. Hon har ett djup som det blir spännande att se om jag klarar av, säger Åsa.

Hur kommer det sig att du är med i år?

– Jag pratade med Janet (Harrysson). Jag har alltid tyckt om att sjunga och har testat med olika körer men aldrig fastnat. När jag kom hit kände jag wow! Det är så proffsigt!, säger Åsa.

Joakim Karlsson är ett antal år yngre än Åsa men han har varit med i Laholms Sommarspel sedan 2017 och har således mer vana. Joakim spelar ”busen”.

– Jag ville testa att spela teater och det har jag aldrig ångrat. Det är speciellt men himla roligt! Jag har haft hyfsat stora roller hela tiden. De har gått okej. Man gör som de säger, skrattar han.

Berätta lite om din karaktär.

– En badboy och troublemaker. Som lite äldre och mer mogen vill han försonas och bli förlåten. Han har sina demoner. Det är en speciell karaktär som man känner igen.

Per Gessles förebild Sven Bertilsson har skrivit 12 av 15 sånger i årets upplaga av Laholms Sommarspel. Foto: Johan W Jönsson

Det är mer musik än skådespeleri i årets uppsättning och den som skrivit musiken är Per Gessles förebild Sven Bertilsson, bördig från Laholm.

– Musiken knyter ihop de sex karaktärerna och har en stor del. Det har varit jätteroligt att få skriva musik till detta, säger Bertilsson, som var med även i fjol.

Vad blir det för musik?

– Det utspelar sig i olika tidsepoker men det blir mycket -50-talsmusik. Jag har försökt att anta den stilen. Sedan är det även musik från -80-talet. Berättande sånger.

Hur var det då med Gessle?

– Han har vid något tillfälle sagt att han har mig som en av sina förebilder. Trevligt och snällt sagt av honom. Han skriver skitbra låtar. Vi har lite samma rytmik i Alf Hambes anda.

Laholms Sommarspel har inlett ett samarbete med dansbanorna kring hur de ska kunna driva verksamhet året om. Tanken är att utveckla årets koncept nästa år.

– Det känns meningsfullt. Det är inte bara teater för teaterns skull utan det sätts ihop med något annat. Det är fint, avslutar Hatte Bertilsson.

Biljetterna kostrar 150 kronor och finns att köpa på Smycket ur och Guld i Laholm.

Fakta Laholms Sommarspel 2023

Namn: ”Sjung sommar sjung”

Regi: Hatte Bärtilsson

Musik: Sven Bertilsson

I rollerna: Marie Thorén, Åsa Lindgren, Tensie Andersson, Joakim Karlsson, Simon Stigsson, Christer Jacobsson med flera.

Spelplats och datum:

Ramshall 26 juli

Karsefors 2 augusti

Fågelsång 9 augusti

Våxtorps hembygdsgård 12 augusti (dubbla föreställningar)

Hela ensemblen i årets upplaga av Laholms Sommarspel. Foto: Johan W Jönsson

Är det en bild från -50-talet? Nej, det är Joakim Karlsson och Åsa Lindgren år 2023, med filter. Foto: Eva Mårtensson