Klik venligst
KULTUR 2024-05-14 KL. 06:02

Nätmobbning i pjäs av unga för unga

Av Johan W Jönsson

Kulturskolans Unga teatern i Laholm sätter upp ”Jag är ingen” på Blackboxen på Campus. Pjäsen handlar om det numera ständigt aktuell ämnet nätmobbning. ””Historien MÅSTE berättas” och den röda luvtröjan… måste bäras av någon. Någon måste vara ingen.”, står det om pjäsen.

Nätmobbning i pjäs av unga för unga
"Jag är ingen" är en skolpjäs om nätmobbning. Den 20 maj sätts två publika föreställningar upp. Foto: Emmely Olander

– Det handlar om trakasserier via spelsajter, sociala medier och så vidare bland unga idag. Var tredje ung någon gång blir utsatt för nätmobbning, säger läraren Emmely Olander.

Med anledning av att problematiken är så stor och så vanligt förekommande tyckte hennes elever, de allra flesta går på mellanstadiet, att det var ett viktigt ämne att belysa i en pjäs.

– Det är himla bra för det handlar om ett gäng elever som bestämt sig för att göra en pjäs som handlar om nätmobbning. Så det är en pjäs om en pjäs, säger Emmely.

Även om ämnet är känsligt för några av skådespelarna så får de ändå så pass mycket distans till de olika rollerna att det inte blir jobbigt. Emmely berättar att pjäsen är symbolisk.

– En röd hoodie symboliserar ”offret”. Den vandrar runt och spelas av olika skådespelare i olika situationer. Man får träffa karaktärer som hamnar i olika dilemman, säger Emmely.

Såväl den mobbade som mobbaren perspektiv tas upp. Även vuxenvärlden och dess tillkortakommanden speglas i pjäsen, som är skriven av dramapedagagogen Tilda Meissner.

Den röda hoodien får symbolisera den utsatta och den vandrar mellan skådespelarna under pjäsens gång. Foto: Emmely Olander

Under en scen får man träffa en tjej som får problem för något hon postat på nätet. Och situationen med kurator och föräldrar som inte vill se eller lägger skulden på den mobbade.

– Tidigare var hemmet en trygg zon för den som var utsatt. Men så är det inte längre. Det kommer genom telefonen, paddan, datorn och tv-spelen. Hut gör man då?, frågar sig Emmely.

– Nu förföljer det en överallt. I en sekvens i pjäsen berättar en flicka om det blå skenet som lyser upp i hennes rum och hur det känns som ett slag i magen då hon vet vad det är.

Totalt är det elva elever som spelar i ”Jag är ingen”. De spelar upp pjäsen för skolkamrater från olika skolor i Laholms kommun. Den 20 maj görs två publika föreställningar.

– Just nu är de inne i en period där de spelar skolföreställningar, som tagits väl emot. Totalt spelas pjäsen upp för mellanstadieelever från sex olika skolor. Så de kommer vara rejält inspelade.

Det erbjuds övningar att ta med tillbaka till respektive skola. Förhoppningen är att pedagogerna ska ta med sig saker från pjäsen och jobba vidare i ämnet under ordinarie undervisning.

Totalt är elva elever med och spelar i teateruppsätningen om det högaktuella ämnet nätmobbning. Foto: Emmely Olander

I rollerna syns: 

Arvid Persson 

Alwin Björk 

Elvira Olander                                             

Tobias Ruete 

Iris Johansson 

Jana Bakri 

Daria Fuzia 

Anda Fuzia    

                                          

Adam Örnagård 

Armira Gashi 

Majken Tasdelen