KULTUR 2022-01-05 KL. 07:59

Hyllade demokratin med fyra rader och kom med

Av Johan W Jönsson

Veingepoeten Marita Ohlqvist har för sjätte gången kommit med i poeter.se:s antologi. Denna gång var temat demokrati och Marita lyckades åter charma juryn. Nu med blott två meningar. ”Vad jag skriver är det jag känner. Förra gången var det långt, denna gången var det kort”, säger Ohlqvist.

Hyllade demokratin med fyra rader och kom med
Marita Ohlqvist har kommit med i poeter.se:s årliga antologi. Foto: Johan W Jönsson

Poeter.se är Sveriges största poesisajt. Marita Ohlqvist från Veinge började skriva på allvar för att bearbeta sorgen efter sin dotters bortgång redan på 1990-talet. 2014 blev hon medlem på poeter.se och varje år sedan 2016 har den dikt hon skickats in valts ut till den årliga antologin med ett visst tema som sajten ger ut.

Tiotusentals poeter finns registrerade på hemsidan. Långt ifrån alla får vara med i antologin. Denna gången var det 90 dikter som valdes ut och en av dem var Maritas korta med synnerligen koncisa ”Hyllning till demokratin”. Temat var demokratin 100 år. Gången innan det var pandemin temat i antologin.

– Demokrati, kvinnlig rösträtt, jämställdhet, Elin Wägner och alla dessa kämpar. Jag har bara fragment. Så jag tänkte; jag får läsa på. Men så satte jag mig och funderade. Hur hyllar jag demokratin? Det blev fyra rader.

"Hyllning till demokratin"

Demokratins vägar
har mötande trafik

Diktaturens
är enkelriktade


– Så tänker jag. Det är inte lätt men det gick minsann i år också. Helt otroligt! De första åren jag var med vågade jag inte skicka in något bidrag och nu har jag kommit med sex år i följd. Det känns verkligen kul, säger Marita.


Dikten "Hyllning till demokratin" på fyra rader. Foto: Johan W Jönsson


Hon är inte lika aktiv som hon var tidigare men får fortfarande anses som mycket aktiv på poeter.se. Hon publicerar stadigt sina tre dikter i veckan på sajten. Måndag, onsdag och fredag. Är hon iväg på semester kan det dock bli uppehåll i någon vecka.

– Tidigare publicerade jag något varje vardag. Då höll jag bara fritt på helgerna. Men jag kände att det tog för mycket tid. Jag ställer höga krav på mig själv och vill känna att jag är nöjd och kan stå för det jag publicerar.

Totalt har Marita publicerat 1700 texter på poeter.se sedan hon gick med 2014. Antologin kommer i december varje år och temat är nytt varje gång. I fjol diktade Marita pricksäkert kring hur coronapandemin påverkat oss under ”Tiden som är”.

Plötsligt blev livet annorlunda
vi blev varse vår sårbarhet
rörelsefriheten är begränsad
hur länge är det ingen som vet

Viruset spreds över världen
förändrade livet för oss
en parasit osynlig för ögat
blev en global bromskloss

I orostiden som nu råder
är vi alla ynkliga och små
något som när allt är normalt
vi kanske sällan tänker på

En väckarklocka ringer
av sällan skådat slag
manar oss att tänka på VI
istället för du och jag


– Där kan man se hur olika det blir när jag sätter mig vid skrivbordet och det avgörs av hur jag känner när jag sitter och skriver. Det sker i stunden. Jag skriver om livet. Glädje, sorg, upplevelser och funderingar. Jag skriver fri vers, bunden vers och någon gång en och annan aforism.

Trots att Marita nu blivit antagen flera gånger om och att hon får mycket uppskattning för det hon skriver så finns det fortfarande en osäkerhet. Hon tror aldrig att hon ska klara att skriva på det tema som antologin ska handla om.

– Hon säger; ”nej det kan inte jag skriva om”. Sedan går det några dagar och så har hon ändå någon idé vad hon ska skriva om. Jag tycker att det är fantastiskt, säger Maritas man Keith Ohlqvist imponerat.

– Det är ju så stora ämnen och ska jag skicka in något måste det vara riktigt och rejält och viktigast av allt, det måste komma från mig. Då tänker jag att jag inte ska hitta orden men rätt var det är så kommer det.

Just nu funderar Marita på att göra en bok med ett antal av hennes texter. Det kommer i så fall att bli en grannlaga uppgift att välja bland de 1 700 dikterna. Blir boken av kommer det att bli en blandning av de med mest interaktion på poeter.se samt av de som ligger henne själv närmast om hjärtat.