Klik venligst
KULTUR 2024-07-07 KL. 07:02

Hemliga Hulda – en ny sannsaga från Vingesgatan

Av Johan W Jönsson

Laholmaren Eva Jagrell skrev sin första bok för nästan 50 år sedan. Nu är alster nummer 14 här och det är den andra sannsagan och allåldersboken hon skrivit. 2020 kom den om duvungen Fröjd. Denna gången får läsaren lära känna ”Hemliga Hulda”.

Hemliga Hulda – en ny sannsaga från Vingesgatan
Med "Hemliga Hulda" ger Eva Jagrell ut bok nummer 14 i ordningen. Foto: Johan W Jönsson

1975 släppte Eva ”Dansa min själ”. 40 år senare gav hon ut sin mest påkostade och troligtvis mest kända bok ”Året då Lagan steg”. De två senaste har dock varit sannsagor.

– Min nya bok handlar om en liten bevingad varelse som vi lärde känna samma år som vår katt kom hem med ägget som blev upprinnelsen till berättelsen om Fröjd, säger Eva.

På Eva Jagrells och Bengt Forssbergs konstveranda får olivträdet och apelsinträdet övervintra. Tidigt på våren hittade Eva varelsen på olivträdet. Hon kunde inte släppa ut den i kylan.

– Jag hörde av mig till en släkting som berättade att det måste vara minst tre plusgrader på nätterna för att de ska klara sig. Boken handlar om hur vi löser den uppkomna situationen.

De bevingade varelserna, som Eva vill att läsaren själv ska få upptäcka i boken, är viktiga för vår natur. Och just djur och natur är något som alltid legat författaren varmt om hjärtat.

– Boken handlar faktiskt om en bevingad varelse till, som jag kallar för Hilda. Jag fick vara med om ytterligare en spännande upplevelse. Jag räddade Hilda från att dränka sig och beskriver hur det gick till.

– Båda de här varelserna behövde lite hjälp och det kändes bra att kunna göra det. De minskar i antal och det är ett oroande tecken. Kanske kan den som läser lära sig något nytt.

Det var i just det här olivträdet som Eva Jagrell hittade den flygande varelsen som hon tog hand om. Foto: Johan W Jönsson

Vad menas med allåldersbok?

– De som lärt sig läsa själv kan läsa boken. Den kan vara på gränsen för en sjuåring. Men man kan läsa den för en femåring och samtala om boken. Det är även en vuxenbok.

– Jag har låtit ett fåtal personer läsa boken och det var någon som berättade att hon lärt sig en del. Så man kan nog lära sig lite, även som vuxen. Vissa saker har jag själv fått ta reda på.

Evas man, konstnären Bengt Forssberg, står för illustrationerna med sina vackra akvareller. Det gjorde han även även i ”Den otroliga historien om duvungen Fröjd”. Det finns även foton i boken.

De här varelserna har bara ett år på sig. Sedan dör de. Kanske, kanske kom just den här varelsen tillbaka till Bengt och Eva för sista vilan. Det är i varje fall en fin tanke.

– Bortåt hösten hittade vi en död sådan här varelse på vår veranda. Jag kände igen henne då hon hade lite speciella tecken. Man vet ju inte, men jag tror att hon ville tillbaka, ler Eva.

Hemliga Hulda hittas på bokhandeln i Laholm, på Wilda ekologiskt samt i e-handeln. Boken ges ut av Isaberg förlag. Eva Jagrell har flera bokidéer men hon är inte färdig i de tankarna.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om nästa gång. Jag har en del uppslag. Det hade varit kul med en ny sannsaga men då är det speciella händelser som sätter igång en process.

I det här fönstret satt varelsen och solade. "Hemliga Hulda" är Eva Jagrells senaste bok. Foto: Johan W Jönsson