Klik venligst
KULTUR 2024-05-24 KL. 16:20

De debuterar med sagobok i ekonomi

Av Johan W Jönsson

Erika Wahlsten och Sara Thuvesson har under flera år haft en idé om att göra en sagobok i ekonomi. För knappt ett år sedan började de förverkliga sin idé och nu är boken här.
– Det kändes overkligt när vi fick det första exemplaret i våra händer. Vi är så stolta över det vi skapat, säger de debuterande författarna.

De debuterar med sagobok i ekonomi
Erika Wahlsten och Sara Thuvesson är författarna bakom "Coco & Bestie" en pedagogisk sagobok om ekonomi. Foto: Johan W Jönsson

Sara är ekonom till yrket och Erika utbildad journalist och fotograf. Båda är dessutom mammor. En ”perfect match” när det ska skrivas en bok om ekonomi för barn således.

Läsaren får följa ekorrarna ”Coco & Bestie”, som också givit namn till boken. De båda kamraterna ska väcka ungas intresse för pengar, sparande och ekonomi i stort.

– Jag fick idén när jag skulle börja prata ekonomi med min dotter för flera får sedan. Jag frågade Sara för tre år sedan men så kom livet emellan fram till nu, säger Erika.

Figuren ”Ränta Räv” dök upp i Erikas kreativa hjärna. Räven lär barn vad ränta är – att man kan få ränta och att man kan betala ränta. Även ”Fröken Klok” och ”Börshajen” lär ut i boken.

– Coco och Bestie börjar förskoleklass och har ekonomi på schemat. Så kommer Ränta Räv och Börshajen in och håller lektioner. Fröken Klok är där hela tiden, berättar Sara.

Sara Thuvesson och Erika Wahlsten är stolta över sin bok och tycker att den behövs. De menar att de har hittat en lucka att fylla. Foto: Johan W Jönsson

Den som läser får vara med på första skolåret fram till skolavslutningen. Boken vänder sig i första hand till 5-6-åringar men såväl äldre barn som vuxna har behållning av att läsa den.

– I det kontantfria samhälle vi lever i är det inte lika lätt att förstå pengars värde. Hur vi får dem, vad vi ska med dem till? Nu blippas och swishas det men det finns inget att ta på, säger Erika.

Då frågade sig Erika hur hon på ett lätt sätt skulle kunna introducera sin dotter för ekonomi. Hon hittade inget annat än faktaböcker på ämnet och tyckte att det fanns en lucka att fylla.

Nästan alla illustrationer i boken är skapade med hjälp av AI. Där har författarna haft stor hjälp av Pierre Toresson. Det är inte många barnböcker som är gjorda med AI, än.

– Vi gjorde research innan vi började. Vi var på Nyckelpigan och pratade med barnen. Där fick vi reda på hur viktigt det är med upprepning och det tog vi med oss, säger Sara.

Boken är uppdelad i fyra kapitel: betalningar, sparande, lån och pension. I början av varje kapitel finns nyckelord som man ska hålla koll på och efter varje kapitel är det en ”lektion”.

– Det är bra hjälp för föräldrar, man kan fråga barnen om de förstått. Det blir en upprepning och så kan man diskutera innehållet i kapitlet. Barnen blir så glada när de kan, säger Erika.

Efter varje kapitel är det lektion med Fröken Klok. Foto: Johan W Jönsson

Författarna är glada över att de hittat en lucka som behöver fyllas. Att deras bok är unik i sitt slag har de fått reda på då de varit i kontakt med större bibliotek, som inte har något liknande.

– Vår bok behövs! Ansökningarna till Kronofogden ökar och alla undersökningar visar att man ska börja lära barn om ekonomi tidigt. Då minskar risken att hamna i ekonomiska svårigheter längre fram i livet, säger Sara.

Vad är er förhoppning?

– Vi har startat ett samarbete med Ung företagsamhet i Halland. Vår förhoppning är att den ska delas ut bland sexåringar i hela landet. De som verkligen behöver boken köper kanske inte den, säger de.

Boken kommer att finnas på Bokhandeln i Laholm och i näthandeln. Men där finns den inte än. Det går dock att förbeställa exemplar från författarna.

"Coco & Bestie" är skriven på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt. De AI-skapade illustrationerna är verkligen iögonfallande. Foto: Johan W Jönsson

Boken har funnits med Erika Wahlsten och Sara Thuvesson i flera år. För knappt ett år sedan började de jobba med den och nu är "Coco & Bestie" här. Foto: Johan W Jönsson