KULTUR 2022-04-08 KL. 11:26

Benny T gillar när det svänger - nu släpper han skiva

Av Johan W Jönsson

Musik har varit en röd tråd i Benny Torstenssons liv. Efter pensionen från Nibe (där han arbetade med HR och information) har nu musikanten släppt en egen skiva - Benny T & Co ”Vi gillar när det svänger”.
– Det har blivit lite av en dröm att få göra det här och nu när skivan är här är känslan ”äntligen”, säger Benny.

Benny T gillar när det svänger - nu släpper han skiva
Benny Torstensson släpper en egen skiva ihop med kompisar och gamla samarbetspartners. Här sitter han med det som var starten på allt; den akustiska gitarr som han fick av sin pappa för nästan 50 år sedan. Foto: Johan W Jönsson

Som så mycket annat under pandemin har även Benny T:s och companys skiva blivit försenad. Den spelades faktiskt in redan i somras. Trots att det dragit ut på tiden är Benny lika glad för det.

– Tänk att i min ålder få möjligheten att spela in en skiva med gamla favoritlåtar och egna ”hopkok”. Och att dessutom få göra det tillsammans med fantastiska musikanter.

Han gick i pension från Nibe när han var 70 år 2019. Då var han en av institutionerna på företaget tillsammans med bland annat VD:n Gerteric Lindquist, som förövrigt rappar på en låt på skivan.

Innan studierna i Lund och de 45 åren på Nibe var Benny faktiskt musiker på heltid. Han spelade med det populära bandet Bob Stevens mellan åren 1968 och 1971.

– Bob Stevens kapellmästare Torsten Nilsson ringde och frågade om jag kunde hoppa in då bandets gitarrist skadat fingret. Det var givet att tacka ja och spela med sina idoler.

Sin första gitarr fick han av sin pappa (även han musiker (och frisör samt musiklärare)) redan som 15-åring och innan Bob Stevens-tiden var Benny med i ungdomsbandet Snaphanes.

– Efter tre, fyra år med Bob Stevens tyckte min mamma att jag skulle skaffa mig ett riktigt jobb. Och det var väl rätt klokt, skrattar Benny.

Parallellt med studier och jobb spelade Benny med Visknallarna (kända från TV) under många år och sedan med festbandet Billy Boys. Sedan har det blivit gästspel i Elvis4Ever och Martinos.

När Benny byggde Musikhuset i Markaryd kom han i kontakt med ljudteknikern Jörgen Strid. Han har en studio av hög klass i Bjärnum. Hasse Kvinnaböske har bland annat spelat in där.

– Det blev en kittlande tanke för mig att spela in hos Jörgen. Han har god kontakt med Niklas Brant, som är kapellmästare och duktig keyboardist i Grönwalls. Vi tre började spåna lite.


Benny T & Co:s "Vi gillar när det svänger" kommer både som vinyl och CD. "Jag tycker att det är mysigt med vinyl", säger Benny. Foto: Johan W Jönsson


Det mynnade till slut ut i Benny T & Co ”Vi gillar när det svänger”. Skivan är inte gjord i kommersiellt syfte, det är Bennys favoriter som gäller.

– Det ska vara musik som jag tycker om. Jag bryr mig inte så mycket om det blir kommersiellt eller på det ena eller andra sättet. Det är jag som ska gilla det och nu fick jag bestämma.

Det innebär att det blev en väldigt spretig skiva med olika sorters musik då Benny är allätare. Det är dansband, country, visa med mera.

– Det var givet att det skulle vara några gitarrlåtar då jag själv är gitarrist. Det var också givet att jag själv inte skulle vara solist på alla låtar.

Kompisar och grupper som Benny spelat med är med på skivan. Visknallarna är med med en nyinspelning av ”Klas o Mas” och Magnus Barske sjunger några låtar.

Dessutom medverkar de kända musikerna Thomas Jonsson (saxofon) och Magnus Johansson (trumpet) på många av låtarna. Även den världskända munspelare Charlie McCoy är med.

Laholmskopplingen är dessutom större än att Benny själv är Mellbystrandsbo. Magnus och Martin Pålsson medverkar med sina saxar och Bennys granne Karin Bertling har skrivit en låttext.

– Att få ge ut en skiva är väl lite av en dröm som jag knuffat undan fram till jag gick i pension, fick tid och behövde ha något att sysselsätta mig med, säger Torstensson.

På skivan finns en blandning av egna och andras låtar. Benny har skrivit en hyllningslåt till Nibe där VD:n Gerteric rappar och han hyllar även Spotnicks med ”I remember Bo”.

”Vi gillar när det svänger” kommer både som gammal klassisk vinyl och som CD. På Långfredagen blir det kombinerad konsert och releaseparty på Musikhuset i Markaryd.


Benny T in action vid inspelningen av skivan "Vi gillar när det svänger". Foto: pressbild