KULTUR 2024-01-29 KL. 06:02

Anton från Laholm måste skriva musik

Av Johan W Jönsson

För Anton Tuvesson från Laholm är musiken mer än en hobby. Den är ett behov. I år släpper han tillsammans med sitt band Fägring debutalbumet ”Obalans”. Första singeln är redan ute och den andra kommer i februari.
– Det är en ganska hoppfull och poppig skiva jämfört med vår lite rockigare EP, säger Anton, som tidigare var frontman i bandet Two year vacation.

Anton från Laholm måste skriva musik
Bandet Fägring utgörs av Niklas Racov (trummor, från Laholm), Anton Tuvesson (gitarr och sång, rån Laholm), Albin Bengtsson (bas, från Halmstad) och Ville Petersson (klaviatur, från Lysekil). Foto: Jakov Ivar Ekvall

Fägring startades ur askan av Antons förra band. Hösten 2019 började indierockbandet, som bara sjunger på svenska, spela. 2022 kom deras debut-EP ”Rockspsalm” via skivbolaget Startracks.

– Jag var väldigt aktuell med mitt förra band Two year vacation. Vi var på europaturné tre gånger. Jag spelade med dem i fem år men valde att hoppa av 2019.

Tanken var då att lägga av med musiken men Anton kunde inte hålla sig borta. Han beskriver det som att det uppstod någon form av abstinens. Det var så Fägring kom till.

– Musik på den nivå som vi höll på med i Two year vacation var inte roligt längre. Och jag har alltid velat spela musik på svenska. I Fägring är vi ganska nischade på svensk indiemusik.

Anton var sångare och låtskrivare i sitt förra band, som valt att köra på (”Vi är kompisar allihopa”). Det är också Anton som skriver och sjunger i Fägring. Han måste skriva musik.

– Jag kan inte hålla mig ifrån att skriva låtar och för att kunna spela dem behövs ett band. Även om jag skriver så är alla i bandet upphovsmän. Jag är noggrann med att vi gör det ihop.

I Fägring spelar Anton ihop med sina bästa vänner Niklas Racov (trummor, även han från Laholm), Albin Bengtsson (bas, från Halmstad) och Ville Petersson (klaviatur, från Lysekil).

– Vi började med att släppa en EP 2022. Sedan har vi samlat ihop till en skiva på nio låtar under två års tid. Singeln ”Så länge vi” har redan släppts och nu kommer det svarta fåret.

Det som Anton benämner som det svarta fåret på skivan är den andra singeln ”Förra sommaren” som handlar om en sommarromans som rann ut i sanden.

– Jämfört med ”Så länge vi” är ”Förra sommaren” en ganska dyster låt. Det kändes viktigt för oss att visa att skivan har en mörkare sida också. Det finns två halvor, men övriga singlar är glada.

Hur är skivan annars?

– Den är ganska hoppfull och poppig. Jag har alltid varit duktig att skriva om mörker men i samband med att jag de senaste åren hittat mig själv så har jag fått mycket positivitet runt mig.

Fägring är ett indierockband från Göteborg som startades 2019. Två av bandets fyra medlemmar är från Laholm. Nu kommer deras debutalbum "Obalans". Foto: Jakob Ivar Ekvall

Har det alltid varit musik som gällt för dig?

– Nej, det kom rätt sent. När jag var 17 köpte jag min första gitarr. Musiken har alltid varit där och jag har letat sätt att uttrycka mig på. Jag skejtade till exempel mycket i min ungdom.

Till vardags jobbar Anton med service och logistik inom detaljhandeln, närmare bestämt på musikaffären Andreasson Musik i Göteborg.

Han lämnade Laholm för Malmö som 16-åring men bodde här från och till fram till att han fyllde 22. 30-åringen har nu alltså bott åtta år i Göteborg, men kommer hem med jämna mellanrum.

– Min familj finns kvar i Laholm. Jag kommer inte hem så ofta som jag önskar men en gång i halvåret i varje fall – till alla högtider och så. Det finns inslag av min uppväxt i skivan.

Något konkret?

– Nej, jag tror inte det. Mörkret finns hos mig, inte i min familjesituation. Jag kan inte uttrycka det på annat sätt. Då hade nog min familj undrat vad jag snackade om, skrattar Anton.

– Jag har varit ganska otrygg i mig själv. Det har alltid funnits ett behov att göra sig förstådd. Musiken har blivit mitt sätt uttrycka mig. Låten ”Rosenvägen” handlar om Rosenvägen.

Vad vill du att skivan ska ge lyssnaren?

– Det finns nog inte så många band från Laholm. Jag hoppas att den kommer inspirera folk från mindre städer att ta stegen och att göra något kreativt, avslutar Anton Tuvesson.

Skivan ”Obalans” ges ut av skivbolaget Septembernatt och kommer i maj. Samma månad kommer Fägring också till Halmstad och för en spelning på Festaurang.