Klik venligst
INSÄNDARE 2024-03-12 KL. 21:23

"Våra barn är alltså inget annat än kalvar som räknas i kronor"

Av Insändare

För några veckor sedan gick jag och min sambo på en föreställning kallad Ansvar för Laholm, på stadsteatern. En marionetteater framförd av Centraliseringspartiet.En långkörare som kört på i dryga två år och som är tänkt att köra på i dryga två år till.

Föreställningen innehåller ungefär vad som kan förväntas av en klassisk såpopera, svek, högmod, förräderi, intriger och givetvis spelet om makt och pengar. Manus var väl förberett och den stränge regissören som höll i nickedockorna styrde bestämt med minsta lilla vink, även om man kunde ana att figurerna inte ville dansa efter hans pipa.

Tyvärr är det ingen kringresande dockteater utan vår fullständiga verklighet med politiker som från början lockades av att axla rollen som representant för sina väljare och strävan att tillgodose medborgarnas bästa har nu fastnat i de osynliga trådarna i Åke Hantofts (C) spel för gallerierna. Där man vill lägga ner välfungerande skolor, transportera barnen likt kreatur till andra skolor med sämre resultat, som dels inte har den kapaciteten de påstås ha men ovanpå det ska genomgå en omfattande renovering. Detta för att skolorna i kommunen inte går med vinst.

Våra barn är alltså inget annat än kalvar som räknas i kronor och som kan flyttas hur som helst så länge man följer de regler på kvadratmeter per elev uppfylls. Kvaliteten spelar ingen större roll.

Skulle man nu stänga skolorna så kommer det vackra med Laholm, dvs landsbygden ta skada.

Man kan se att närheten till en (liten) skola är en stor prioritet till var folk väljer att flytta.

En nedläggning skulle således innebära katastrofala följder för de orter som råkar ut för Åke Hantofts lie när han skördar skolor på löpande band.

Man har även börjat snegla på Hishult, vad är nästa? Vallberga kanske? Laholm kommer bestå av en högt trafikerat centrum och döda byar.

Man säger att barnafödandet minskat, inte bara i Laholm utan i hela landet.

Då kanske man ska attrahera de potentiella invånare som söker bostäder på landsbygden eller inte/vill kan köpa ett hus i närliggande kommuner?

Man borde vända på det och expandera småskolorna för att locka till sig nyinflyttade, dels så får man småorterna att blomstra men även få snurr på tillväxten i form av fler skattebetalare som vill flytta hit och således mer pengar till kommunen.

Hela spektaklet blir kontraproduktivt, man gör Laholm och dess invånare en ren otjänst på dessutom på bekostnad av våra barn.

När man försöker presentera fakta och förslag för tjänstemännen och politiker så slår de bara dövörat till, man får en känsla av att man redan bestämt sig, allt är redan ordnat, nu ska bara pinan och processen genomlidas för att få sin vilja igenom.

Min fråga riktar sig till er andra i kommunfullmäktige, några av er är i exakt samma sits som vi, en av er BOR dessutom i Lilla Tjärby, spelat i LTIK och är ändå villig att sätta en spik i kistan på Laholms billigaste skola.

Vad är det som får er att gå rakt motsatt era egna ideologier? Vad får er att slå dövörat till när det kommer till fakta som tagits fram som motsätter era egna underlag? Kan ni inte se att ni inte bara skadar er egen kommun, dess invånare och tillväxt men framförallt våra barn? Klipp loss er från Hantofts marionetteater och lyssna på invånarna ni säger er representera!

Men vad vet jag, jag är ju bara en del av publiken som betalar för föreställningen oavsett om jag vill eller inte.

Jonas Ozolins