Klik venligst
INSÄNDARE 2024-03-02 KL. 06:58

Insändare: Ansvar för Laholm, eller?

Av Johan W Jönsson

Sedan 2023 styr koalitionen Ansvar för Laholm, där partierna M, C, L, KD och S ingår, Laholm. Man utger sig vara beredda att ta ansvar för utmaningarna och möjligheterna i kommunen och erbjuda en stabil ledning i tuffa tider.

Insändare: Ansvar för Laholm, eller?
Nedläggningshotade Ahlaskolan. Foto: Johan W Jönsson

Hur kan det då komma sig att man väljer att ta den enkla vägen ut när det gäller byskolorna i Ahla och Genevad?

Hur kan det komma sig att man som folkvald politiker redan uttalat sig i media om vilket beslut man tänker fatta, trots att man ännu inte fått beslutsunderlaget presenterat för sig eller hållit dialog med de invånare det berör?

Hur kan det komma sig att man som folkvald politiker bestämt sig för att ta beslut som både går emot den partipolitiska ideologin och emot Laholms långsiktiga vision om att barns bästa ska genomsyra all planering?

Hur kan det komma sig att man istället för att erbjuda den utlovade stabiliteten försöker hasta igenom beslut med långtgående konsekvenser för kortsiktiga besparingar?

På vilket sätt är det att ta ansvar för Laholm?

På vilket sätt är det att representera folket?

Att ta impopulära beslut ska inte förkläs som att ta ansvar. Ett ansvarsfullt ledarskap är att även i tuffa tider stå fast vid sina ideologier, det man lovat sina väljare och kommunens vision. Att arbeta extra hårt för att bevara det som gör Laholm unikt och attraktivt. Åke Hantoft (C) skriver tillsammans med Utbildningsförvaltningen att en centralisering av skolans resurser ska ge effekt på kvaliteten och resultaten för våra barn. Man kan nog konstatera att den linjen Centern driver i Laholm varken är baserad på Centerns inställning i frågan nationellt eller någon form av vetenskapligt stöd.

2021 ifrågasatte Centerns skolpolitiska talesperson normen med den stora skolan och skrev bland annat: ”Trots brist på forskningsstöd har idén om stora skolor som det bästa dominerat skoldebatten och regelutvecklingen. För Centerpartiet är det en självklarhet att hela Sverige ska leva. Ska hela Sverige leva måste hela Sverige också vara kompetent. Och då är skolan helt avgörande. En by utan skola är en fattigare by.” och ”Medan Skolsverige går mot allt större enheter får vi konstatera att det inte finns någon grund för att hävda att stora skolor per definition är bättre när det kommer till utbildningskvalitet.” Trots det vill alltså Centern Laholm styra mot nedläggning och flytta barnen från de små, trygga, välfungerande byskolorna till de stora centrala skolenheterna.

På vilket sätt är det att ta ansvar för Laholm?

Det är dags att sätta ner foten. Att visa att vi inte accepterar maktmissbruk, beslut som går emot Laholms vision eller svikna ideologier och vallöften. För vad står näst på tur?  Vilka fler av våra byar döms ut till förmån för central- och kustorterna? Gör din röst hörd! Prata med dina politiker, skriv på namninsamlingen mot nedläggningarna. Ställ krav. För ännu finns det tid för de folkvalda att på riktigt, ta ansvar för Laholm.

/Oroliga föräldrar och invånare i Laholm

Detta är en insändare och åsikterna skribentens.