FÖRETAGANDE 2023-05-27 KL. 07:02

Liljekvist firar 40 hela året

Av Johan W Jönsson

Liljekvists grundades 1983 och firar i år alltså 40 år. Men familjeföretagets historia sträcker sig längre bak än så. Hans Liljekvist började serva och reparera motorsågar redan på 1960-talet och sonen Roger, som idag är VD, kom med tidigt.
– Det var det här med att skruva och mecka som jag fastnade för då. Sedan har jag inte kommit längre, skrattar Roger.

Liljekvist firar 40 hela året
Det är Husqvarnamaskiner och grillar som går mest hos Liljekvists. Många i personalen, inklusive Roger själv, grillar väldigt mycket. Foto: Johan W Jönsson

Sagt med glimten i ögat så klart. Det är både sant, och inte sant. Liljekvists Motor AB har gjort en stor resa under de 40 åren. Samtidigt finns hjärtat kvar i Laholm.

Roger började hjälpa Hans 1973 när han var 13 år gammal. Då lagades motorsågar och gräsklippare hemma i garaget för Laholms Järnhandel.

– Varje måndag körde farsan ut i skogen till skogshuggarnas kojor. De hade alltid två sågar och gick en sönder använde de den andra, berättar Roger.

Hans hade en vecka på sig att laga sågen och kom tillbaka måndagen därpå och hade då med sig hjälmar, handskar, olja, bensin, gasol och annat som huggarna behövde.

– Jag mellanlandade på bygge men när vi öppnade i egen regi 1983 så körde jag på här och sedan har jag som sagt inte kommit längre, skrattar Roger.

1990 flyttade Liljekvists från Blåkulla, där Hawaii pizzeria huserar idag, till industriområdet där man finns fortfarande och har byggt ut i olika etapper.

Liljekvists var länge Sveriges största återförsäljare av Husqvarnas maskiner för skog och trädgård. Man är fortfarande en av de största men e-handeln har sprungit om.

Idag har Liljekvists tre fysiska butiker. Utöver den i Laholm även en i Ängelholm och en i Halmstad. Dessutom har man en egen e-butik.

– Det har varit en utmanande resa. Det har varit bra ända fram till 2018 då torkan kom och sedan pandemin på det. Vi tappade typ halva omsättningen på grund av torkan, säger Roger.

Då såldes i princip inga röjsågar, inga gräsklippare, ingen bevattning och inga grillar. Under pandemin har det istället varit svårt att få leveranser från leverantörerna.

2013 öppnades butiken i Ängelholm, där firas alltså tio år. Även e-handeln, som blivit ett viktigt ben, öppnades samma år. 2015 öppnades också butik i Malmö. Men det var svårt att synas i en större stad.

– Det gick jättedåligt. Vi växte för snabbt på för kort tid. Det var bara att försöka att rädda det som gick att rädda och 2018 sålde vi butiken Malmö, säger Roger.

– Som entreprenör vill man inte bara sitta still, utan man vill prova och det går upp och ner. Men nu känns det väldigt stabilt med våra tre butiker och e-handeln.


Under vinterhalvåret när det är lugnare i butiken säljer Liljekvists mycket fyrhjulingar. Dessutom servar och förvarar man robotgräsklippare. Foto: Johan W Jönsson


2016 kom butiken i Halmstad till och på sikt tror Roger att det är den butik som kommer att öka mest tack vare kundflödet. Roger är mest i Laholm.

– I och med att vi har kontoret och e-handeln här är det mest att kämpa med i Laholm. Av någon anledning är kundflödet och omsättningen fortfarande störst här.

Vad beror det på?

– Det är det gamla som ligger kvar. Traditionen är stark här. Men både Halmstad och Ängelholm kommer och Halmstad tror vi kommer att gå om.

Hur ser konkurrensbilden ut?

– Det finns alltid konkurrens men vi försöker att jobba med god service och bra personal. Dessutom satsar vi mycket på hemsidan, så att man kan hitta allt där.

Hur ser du framåt?

– Branschen går bra och det finns ett behov av service. Sedan är det intressant med robotisering och batterier nu med utfasningen av bensinmaskiner.

Hur länge ska du hålla på?


– Pappa slutade när han var 73 och så länge tänker jag absolut inte hålla på. Jag och min hustru Annika börjar förbereda för vår exit, säger Roger som fyller 63 i år.

– Får vi ett bud som vi är nöjda med säljer vi i morgon. Jag jobbar gärna några år till då jag tycker att det är roligt, men kanske lite mer normalt och inte 70 timmar per vecka, fortsätter han.

Annika är delägare och har hand om ekonomin. Hon är "spindeln i nätet", som Roger beskriver det. Totalt har Liljekvists 20 anställda plus några till under högsäsong.

– Det kan ta två år innan vi får sålt men vi tänker avlasta oss själva under tiden. Samtidigt har vi funderat över vad vi ska göra när vi säljer. Det är mycket jobbsnack hemma, skrattar Roger.

Liljekvists hittar på lite olika saker under jubileumsåret. Hittills har det bland annat varit skogsdagar, jubileumsdagar och grillning vid olika tillfällen.

Söndagen den 4 juni anordnar Liljekvists Familjedagen ihop med Radio Båstad som fyller 30 år i år. Hasse Andersson, Måns Zelmerlöw och Johanna Heberlein uppträder från scen.

Det blir dessutom aktiviteter för barn och tävlingar för vuxna. Foodtrucks och utställare kommer finnas på plats. Eventet är på Örebäcksvallen i Båstad och det är gratis inträde.

– Vi hoppas att många vill komma och fira med oss. Det är ett jättearrangemang. Det kommer säkert komma 3 000 personer, säger Roger Liljekvist.


Liljekvists firar 40 år i år och det gör man bland annat med en familjedag på Örebäcksvallen i Båstad. Det är gratis inträde och bland de som står på scen finns Måns Zelmerlöw. Här står Roger Liljekvist utanför butiken i Laholm. Foto: Johan W Jönsson