Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-05-05 KL. 14:25

Korpen firar 60 med tipsrunda veckan lång

Av Johan W Jönsson

Korpen i Laholm firar 60 år som förening 2023. Det gör man bland annat genom att anordna sina populära tipspromenader under en hel vecka. Det blir alltså fritt fram att gå när man känner för det.
– Förhoppningsvis lockar vi ännu fler på det sättet, säger korpgreneralen Peter Johnsson.

Korpen firar 60 med tipsrunda veckan lång
Peter Johnsson är korpgeneral i Korpen Engelaholm. Han hoppas att fler ska vilja aktivera sig igen efter pandemin. Föreningen firar 60 år i år. Foto: Johan W Jönsson

Korpen i Laholm har i år aktiverat laholmarna i 60 år. Föreningen upplevde en ny storhetstid under pandemin men nu har det blivit svårare att locka folket ur stugorna igen.

– Många gymmar på egen hand och fastnar i sina telefoner. Det är synd då Korpen passar alla. Det är kravlöst - alla är med på sina villkor, säger Peter Johnsson.

Föreningen bildades den 2 februari 1963. Då var syftet att få anställda att röra på sig och ha kul tillsammans utanför jobbet. Så är det inte riktigt längre.

– Vi har inga företagslag kvar, som förr. Men många företag sponsrar vår verksamhet så att vi kan hålla igång den. Och vi erbjuder företagsevent som kul aktivitet eller AW, säger Peter.

Det var bland annat Ebbe Lindberg och Hasse Magnusson som bildade Korpen i Laholm. Lindberg var en färgstark drivkraft i föreningen under 35 år.

– Jag träffade Ebbe på Stålet (Laholm Stål) och blev smittad av hans engagemang. Sedan försvann jag när jag var som mest aktiv i fotbollen men kom tillbaka, berättar Johnsson.

Den absoluta storhetsperioden upplevde Korpen 1976-78 då man hade 140 lag igång i en rad olika sporter (pingis, handboll, fotboll tennis och badminton).

– På den tiden var alla på när det gällde allt. Idag ska det vara mer spontant och verksamheten ser annorlunda ut nu än vad den gjorde då, säger Johnsson.


I klubblokalen finns en nostalgivägg med mängder av reportage från Korpen under åren som gått. Foto: Johan W Jönsson


På söndagskvällarna spelas der fortfarande fotboll i Korpens regi på Rabbit Ground. De som vill vara med dyker upp och spelar spontanfotboll.

På vintern spelas det såväl innebandy som pickleball i Lagaholmshallen. Korpen anordnar också cykel- och gåtrim, cykelordkryss och stavgång.

De traditionella tipspromenaderna på söndagar fortsätter med starttid från vandrarhemmet mellan klockan 09 och 10. Men nu kan man också gå tipsrundan när man vill under veckan.

– Vi hade 140 deltagare som mest under pandemin och nu är vi nere på ungefär hälften. På det här sättet öppnar vi upp för att fler ska kunna gå.

2014 gick Korpen i Laholm ihop med Korpen i Ängelholm och tog namnet Korpen Engelaholm. Trots att det är två kommuner är det svårt att locka deltagare.

– Vi har gjort en fin resa - men det kommer inte att bli som förr. Medelåldern på medlemmarna är hög. Ungdomarna har kastat in handduken trots att vår verksamhet borde passa.

– Hoppas vi kan locka fler igen. Det är viktigt röra på sig både för den psykiska och fysiska hälsans skull. Vi har roligt tillsammans i Korpen, avslutar Peter Johnsson.

Korpen Engelaholms alla aktiviteter finns på föreningens hemsida.


Peter Johnsson hsar varit engagerad i Korpen i Laholm i 25 år. De senaste 15 som aktivitetsansvarig. Han pratar varmt om föreningens verksamhet. Foto: Johan W Jönsson