Klik venligst
UNDERHÅLLNING 2023-04-16 KL. 07:03

Dennis från Östra Karup vill sätta världsrekord

Av Carina Nilsson

Kan man sätta ett världsrekord i hur länge man kan skaka hand? Det återstår att se men den 22 april kommer Östra Karupsbon Dennis Oscarsson Krook att försöka tillsammans med sin gode vän Claes Blixt.

Världsrekordförsöket äger rum i västgötska Uddebo där Claes bor och Dennis är uppvuxen.

Dennis från Östra Karup vill sätta världsrekord
Claes Blixt och Dennis Oscarsson Krook ska tillsammans försöka sätta världsrekord - i att skaka hand. Foto: Privat

Claes och Dennis har varit vänner i många år och när Claes en dag ringde och inledde med frasen ”du brukar ju säga att det är roligare att säga ja än nej, så du kan väl stå och skaka hand med mig” så fick Dennis så klart säga ja.

– Claes gav mig inget riktigt val men jag fick ju leva upp till det jag brukar säga.

Dennis hade dock sina aningar. Claes, som är slöjdlärare, har tidigare tillverkat världens största smörkniv och världens största kortlek.

– När han sade att vi skulle skaka hand så kunde jag börja ana vad det handlade om. Men det är inte bara en rolig grej. Inför varje lektion Claes har brukar han skaka hand med sina elever för han tycker det är en viktig och respektfull grej för att se varje elev. Under pandemin försvann handskakningen lite och han tycker att vi har tappat något här, säger Dennis och fortsätter:

– Dessutom har de pengar som Claes har fått in vid sina tidigare rekordförsök gått till ett barnhem i slummen i Nairobi i Kenya, så det finns ett väldigt fint syfte med detta.


Dennis Oscarsson Krook och Claes Blixt intervjuas av Henrik Kruusval som är programledare för SVT:s Landet runt. Foto: Privat


Världsrekordförsöket går ut på att Dennis och Claes ska skaka hand i 25 timmar. Varje timme får de fem minuters paus. Det hela kommer att äga rum i bygdegården i Uddebo den 22 april med start klockan 12.00. Rekordförsöket ska noga dokumenteras och filmas.

– Det är Guiness rekordbok som har satt upp villkoren och det krävs en hel liten stab av vänner och bekanta runt oss för att vi ska kunna uppfylla detta. Vi behöver bland annat ha en toalettvakt så vi inte hamnar i en toakö under pauserna på fem minuter, säger Dennis.

Claes och Dennis har tränat vid ett par tillfällen, som mest cirka tre timmar.

– Jag har varit ute och gått mycket och försökt träna ryggen. Jag tror inte det är själva handskakningen som blir det jobbigaste utan att stå upp så länge. Och naturligtvis finns det en risk för att man somnar. Om vi båda nickar till samtidigt så är det nog kört, säger Dennis.

Dennis har dock en gång genomfört en svensk klassiker, där man bland annat cyklar Vätternrundan. Det gjorde han utan att egentligen träna.

– Claes säger att han valde mig för att jag är den mest tjurskalliga han vet, och han kan nog själv vara ganska envis. Och det kanske är bra egenskaper i det här sammanhanget, vi får se, säger Dennis.

Det hela har utvecklats till en mycket större grej än vad Dennis och Claes trodde från början. Flera lokaltidningar har skrivit om världsrekordförsöket och SVT:s Landet runt har varit på besök i Uddebo och gjort ett långt reportage.

Bygdegården kommer att vara öppen för alla som vill titta in och ett par artister kommer att bjuda på musik. Flera företag har redan gått in med sponsring och eventet kommer att sändas live på Youtube.

– Det blir väl lite som ”Den stora älgvandringen” en slags slow-tv, skrattar Dennis.


Claes Blixt ordnade tillsammans med sin fru en utflykt till ett badland för barnen som bor på ett barnhem i Nairobi. Foto: Privat


Oavsett hur det går så känner Dennis att evenemanget redan har blivit en vinst. I skrivande stund har de fått in 40 000 kronor i intäkter, som ska gå till barnhemmet i Kenya som Claes är engagerad i.

– Claes och hans fru har varit där nere och bland annat tagit med barnen och badat en gång, flera av dem hade aldrig varit i en pool förut. Han har ordnat med mat och en spis till barnhemmet. Det känns mycket bra om vi kan bidra till att hjälpa de här barnen och de som driver barnhemmet, säger Dennis.