Klik venligst
SPORT 2023-03-20 KL. 17:01

Vindrarps VK tillbaka i ettan

Av Johan W Jönsson

Efter ett par säsonger i division 2 är Vindrarps VK tillbaka i ettan igen. Serien är inte färdigspelad än men VVK har gjort en strålande säsong och deras försprång är ointagligt för konkurrenterna.
– Det känns himla gött! Många av oss har längtat efter det här ett tag nu, säger VVK:s spelande tränare Filip Nilsson.

Vindrarps VK tillbaka i ettan
Vindraps VK är klara seriesegrare och spelar i division 1 kommande säsong. Längst till vänster syns spelande tränare Filip Nilsson. Foto: Alexandra Nyström

Vindrarp har bara förlorat tre matcher på hela säsongen. Efter segrar mot tabelltvåan Moheda och fyran Helsingborg i det senaste sammandraget är förstaplatsen säkrad.

Moheda har två matcher kvar att spela men Vindrarp har elva poäng mer och kan alltså inte passeras. VVK slutade på fina 46 poäng på 18 matcher.

I det avslutande sammandraget för Vindrarps del väntade just Moheda i den första matchen. VVK inledde lite trevande men vann sedan matchen med 3-1 i set.

– Vi var lite nervösa och stissiga. Det var första gången på ett tag som Vindrarp hade något att spela för. Många i laget är inte så vana vid det, säger Filip.

Det tog ett tag innan VVK fick koll på motståndet men sedan kunde man gå ifrån och vinna matchen. Inte minst tack vare Petter Gustafssons rutin.

– Det var ju inte direkt Petters första match i VVK. Han visste hur man skulle göra för att vinna en avgörande match som denna, säger VVK-tränaren.

Formstarka IFK Helsingborg stod för motståndet i den andra matchen. Trots att VVK säkrade seriesegern efter vinsten mot Moheda kunde man ladda om och vinna med 3-1.

– Vi lyckades kamma hem full pott! Helsingborg har ändå varit ganska formstarka på slutet. Men vi kunde spela ut och sedan fick vi fira ordentligt.

Vindrarp har ett utvecklingsbart lag. Ett antal spelare är nya sedan ett par säsonger tillbaka. Nämnas bland de som stärkt upp laget kan Teodor Ritter och Simon Gunnarsson.

Filip Nilsson tog över som tränare inför säsongen och inför densamma bestämde han sig tillsammans med spelarna för att göra en satsning mot ettan.

– Vill vi träna bara för att ha kul och lattja lite eller vill vi vinna och ha kul? Vi var rätt snabbt överens om att vinna. Det roliga kommer på köpet, säger Nilsson.

Det var också ett vinnande koncept under säsongen. När alla visste förutsättningarna strävades det också mot samma mål och spelarna ställde upp.

– Att veta hur vi ville ha det gjorde stor skillnad. Vi har haft gott om folk i träning och på match. Många av de andra lagen i division 2 har inte haft det lika gott ställt där.

VVK har varit topp-tre i tabellen under hela säsongen och spelande coach Filip tycker att hans lag vann serien välförtjänt sett över tid.

– Man har bättre och sämre matcher men vi har varit överlägset jämnast. Spelarna har prioriterat träningar och matcher. Det har betytt mycket.

Hur kändes det när ni säkrat seriesegern?

– Det var himla gott! Vi har längtat efter det här. Flera av oss har inte pratat om annat senaste tiden. Att få vinna med Vindrarp efter det slit vi lagt ner tillsammans känns väldigt bra.

Hör ni hemma i division 1?

– Det tycker jag! Division 2 är inte vad den har varit. Varken kvalitetsmässigt eller rent organisatoriskt. Det ska bli skönt att spela i ettan. Det är lite mer seriöst.

Då slipper också VVK spela de slitiga sammandragen. De har inneburit färre resor men långa uppehåll och fler skador.

– Det har varit fruktansvärt! Det är inte många spelare som varit hela denna säsongen. Det finns en anledning till att man spelar fem set per match och inte tio.

Filip tror att VVK har goda förutsättningar att klara spel ett snäpp högre upp. Laget har utvecklats mycket de senaste säsongerna. Dessutom kan man kanske krydda truppen med något namn.

Han är klar som tränare även över kommande säsong. Filip lyfter fram Erik Hansson som en klippa i laget. Dessutom har liberon Jonas Svantesson gjort sin bästa säsong i VVK hittills.

– Vi har något bra på gång med Vindrarp. Nu ser vi fram emot att spela i division 1 där vi hör hemma. Ska vi hänga kvar där får vi träna därefter, avslutar Filip Nilsson.