SPORT 2023-11-21 KL. 17:53

Våxtorps BoIS satsar på nytt herrlag

Av Johan W Jönsson

Säsongen 2022 blev mycket tuff för Våxtorps BoIS. Laget tog klivet upp i femman året innan och det var med nöd och näppe BoIS lyckades fullfölja säsongen. I år kom de blåvita aldrig till spel. Men 2024 blir det ett nytt försök i division 6.
– Vi är mycket mer folk och vi har en helt annan anda i det den här gången, säger spelande tränare Jesper ”Örnen” Uhlin.

Våxtorps BoIS satsar på nytt herrlag
Jesper Uhlin blir spelande tränare när Våxtorps BoIS drar igång ett lag i division 6 igen. Foto: Halmstadsport/arkiv

Förra året blev en mardröm för Våxtorps BoIS. Laget gick i mål men spelade de avslutande matcherna utan fullt lag och förlorade med stora siffror.

– Det var nog ingen av oss som var med och fullföljde säsongen som inte var knäckt. Det var hemskt. Men nu ser vi framåt och gör en nystart, säger Jesper Uhlin.

Inför säsongen 2022 lämnade lagets bästa spelare Teodor Svensson för spel i Laholms FK. Ett antal andra som varit med och fört upp laget försvann också.

– Vi var för få redan när vi drog igång den säsongen. Mycket handlade om bristande kommunikation från olika håll. Vi har dragit lärdom av det och den här gången ska det gå bättre.

Beslutet att anmäla ett lag till seriespel togs efter spelarmöten och styrelsemöten med uppföljningar. Det är många spelare som anmält intresse för att vara med.

– 22 spelare har sagt att de är villiga att träna kontinuerligt och att planera efter matcherna. Därtill har vi nio spelare, gamla rävar, som kommer att vara med i olika grad, berättar Uhlin.

Idag krävs det runt 30 spelare för att dra runt ett lag. Skottorps IF slog någon form av rekord den gångna säsongen då man använde hela 60 (!) spelare bara i A-laget.

– Vi kommer landa runt 30-35 spelare och det kommer vi få runt det på. Vi har en stabil bas och sedan ett antal som ställer upp i den grad de kan och det är guld värt.

Daniel Hellsten blev under den gångna säsongen LTIK:s mesta spelare. Kommande säsong spelar 38-åringen i Våxtorps BoIS. Han bor i Horsabäck med sin familj. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Rössjöholmsprofilen Conny Jensen är initiativtagare till att det startas upp ett lag igen i Våxtorp. Han har stöttat Jesper Uhlin i inledningsfasen och kommer fortsätta med det.

– Conny har varit med eldat på väldigt bra. Han kommer med mycket energi, glädje och driv. Det är han som gjort att jag vågat ta i det här igen. Överlag finns det bättre uppbackning nu.

Du var rätt knäckt efter hösten 2022?

– Av oss som var med så var det ingen som inte var knäckt. Men vi fullföljde det och det bär vi med oss. De unga spelarna från då är med även i det nya lagbygget.

– Vi är mycket mer folk och vi har en helt annan anda i det den här gången. Dessutom spelar vi i sexan och inte femman nu. Det gör sitt också, fortsätter Uhlin.

Målsättningen den här gången är inte att avancera i seriesystemet. Det är att bygga ett hållbart lag på lång sikt. ”Med glädje för bygden” skulle BoIS slogan kunna lyda.

Vad är det för spelare som kommer spela för BoIS nästa säsong?

– Nyckelordet är Våxtorp. Antingen har man en historia i föreningen eller också är man belägen i eller kring byn. Det är den kopplingen vi vill bygga på.

En profilstark spelare som sagt ja till att spela i VBoIS 2024 är Daniel Hellsten som spelade division 4-fotboll med Lilla Tjärby IK så sent som den gångna säsongen.

– Han bor utanför Våxtorp och hans dotter spelar i föreningen. Det är så klart en jättebra spelare för oss som kommer betyda mycket. En ledare på planen som fortfarande håller hög klass.