Klik venligst
SPORT 2021-11-03 KL. 13:45

Längdarenan på Vallåsen öppnar redan nu i helgen

12 plusgrader i luften hindrar inte Jesper Malmqvist & Co på Vallåsen att dra igång vintersäsongen. Med sparad snö från ifjol och snöfabriken i stand by-läge placeras nu snön ut på längdarenan för säsongsöppning den 6 november och platschefen räknar med en ökning av antalet besökare.

Längdarenan på Vallåsen öppnar redan nu i helgen

Det har arbetats febrilt med att placera ut snö i längdspåren på Vallåsen och nu till helgen drar Vallåsen igång längdskidåkningssäsongen med en snösäkrad sträcka på 400 meter.
 – Det känns jätteskoj att dra igång. Hade vi inte haft vår snöfabrik hade det kanske varit våghalsigt att lägga ut snön redan nu, men det var en bra säsong i fjol och vi har sparat mycket snö, säger Vallåsens platschef Jesper Malmquist.

Eller vad sägs om ett snödjup redan från start på mellan 100 och 150 centimeter.
 – Det klart att snön kommer smälta när det är över tio plusgrader i luften, men inte så mycket som man kan tro. Snön som vi sparat över sommaren har blivit extremt kompakt och innehåller väldigt lite luft, berättar Jesper och förklarar att det tjocka snötäcket skapar en inneboende nedkylningseffekt.
 Det var ifjol som längdarenan invigdes och Malmquist berättade att det vid tidpunkten möttes av viss skepsis. Belackarna fick dock ge med sig och platschefen kallar förra säsongen för en ”väldigt bra start”.
 – Många var oroliga för spår- och snökvaliteten men vi fick mycket beröm och vi är väldigt nöjda att vår satsning blivit så lyckad. Nu har vi fått ut att vi finns och vi ser mycket fram mot årets säsong, säger Jesper.
Årets säsong blir lite speciell. Vasaloppet firar 100 år 2022 och Vallåsen, officiell samarbetspartner med Vasaloppet, är därmed Sveriges sydligaste Vasaloppscenter. När nu dessutom coronarestriktionerna är borttagna borgar det för ökad aktivitet.
 – Många av åkarna som besöker oss är motionärer och elitåkare som vill komma igång med träningen inför till exempel Vasaloppet tidigt på säsongen. Därför kommer vi i år att ha dedikerade träningstider de första timmarna på morgonen för åkare som satsar lite mer, säger Jesper.

Malmquist berättar att det kommer komma ner instruktörer från Dalarna och hjälpa till.
 – Vi kan ta del av deras erfarenhet och samtidigt få längdåkare, som annars kanske hade blickat längre norrut, att få upp ögonen för vår anläggning. Det är såklart en kvalitetsstämpel som är viktig för oss.

Till en början blir det 400 meter spår. När graderna sjunker ned under 10 grader drar snöfabrikens produktion i gång och under vintern ska det precis som ifjol bli 1 000 meter längdspår. Under fjolårets debutsäsong hade man öppet hela 92 dagar.
 – Målet är att locka ännu fler besökare och ha öppet minst fram till starten på Vasaloppet. Vi har många åkare från Halland, Skåne, Blekinge, Småland och Danmark. Just danskarna tror vi kommer öka i år nu när vi återgått till ett mer normalt liv, säger Jesper Malmquist.

Rickard Gustafsson