Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-03-26 KL. 06:06

Hyrestvisten över – båda parterna förlorade

Av Rickard Gustafsson

Hyresgäster hos privata fastighetsägare i Laholm får en hyreshöjning med 5,3 procent. Den opartiske skiljemannen har sagt sitt och beskedet togs inte emot med muntra hejarop vare sig hos Fastighetsägarna GFR eller Hyresgästföreningen.

Hyrestvisten över – båda parterna förlorade
Hyresnämnden utsåg en särskild skiljeman för att lösa tvisten mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen. Skiljemannen har nu sagt sitt och rekommenderar att hyreshöjningen 2024 i Laholm ska vara 5,3 procent. Foto: Johan Wingborg

Redan i november kom kommunala Laholmshem och Hyresgästföreningen överens då parterna kritade under ett avtal som fastslog att hyrorna för 2024 skulle höjas med 4,6 procent.

På den privata hyresmarknaden sidan har dock parterna stått ljusår ifrån varandra i förhandlingarna.

LT har tidigare berättat att Fastighetsägarna GFR krävde en 11-procentig hyreshöjning, vilket Hyresgästföreningen betraktade som fullständigt orealistiskt.

I februari fick Fastighetsägarna nog och vände sig till Hyresnämnden som utsåg en särskild skiljeman för att avgöra hyressättningen i de fyra sydligaste kommunerna i Halland.

För Laholms räkning blev skiljemannens rekommendation 5,3 procent. Höjningen i Falkenberg blev 5,8 procent och i Halmstad och Hylte 5,5 procent.

Budskapet togs minst sagt inte emot med öppnar armar.

– Det blir en kraftig ekonomisk smäll för hyresgästerna. Det ekonomiska läget de senaste åren har slagit hårt mot många hyresgäster, som redan har svårt att klara av sin vardagsekonomi, säger Nicklas Lidholm, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen. Foto: Filippa Ländin/Marie Walther

Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR, är inte heller nöjd.

– Dagens besked innehåller en höjning över de nivåer som varit aktuella i förhandlingarna med Hyresgästföreningen, men är ändå under den nivå som krävs för att få kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen just nu upplever. Med dessa nivåer finns inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster.

Samtliga höjningar sker från och med 1 januari 2024. Det innebär att hyresgästerna som bor i lägenheter, som omfattas av rekommendationen, kommer att få retroaktiv hyreshöjning.

Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR. Foto: Pressbild

Mathias Nilsson, ägare och vd på Gunnohus i Laholm, säger till LT att beskedet var väntat.

– Jag hade väntat mig en nivå på mellan 4,5 och 5,5 och det blev 5,3. Det är jätteskönt att det är klart, men det är samtidigt både dåligt och tråkigt att parterna inte kunde komma överens utan att behöva gå till skiljeman.

Nilsson förklarar att det är tuffa tider för fastighetsägare just nu, men säger att han troligtvis inte kommer att låta sina hyresgäster betala full retroaktiv hyra.

Mathias Nilsson, vd Gunnohus, är glad att tvisten äntligen är över. Foto: Rickard Gustafsson