Klik venligst
NYHETER 2023-03-03 KL. 11:57

Polishund fångade två dieseltjuvar

Av Rickard Gustafsson

En hundpatrull på rutinuppdrag såg en mindre lastbil slarvigt parkerad. Det blev starten på en jakt efter två tjuvar som lade benen på ryggen efter att ha avslöjats med att slanga diesel ur en lastbil i Snapparp.

Polishund fångade två dieseltjuvar
Nattens hjälte blev den polishund som jagade ikapp och såg till att två dieseltjuvar kunde gripas. Foto: Arkivbild

Klockan hade passerat 02.30 under natten till fredag när en polispatrull rutinpatrullerade utmed E6. Ett vaket polisöga noterade en mindre lastbil som stod lite dumt till på rastplatsen i Snapparp och genast väcktes misstanken om att det var fuffens på gång.
– Det var två personer som höll på att slanga diesel ur en större lastbil. När polisen dök upp sprang de från platsen, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen och berättar att lastbilschauffören låg och sov.

Att springa ifrån en vittrande polishund skulle inte ens en Usain Bolt i världsrekordform lyckas med. När hunden kom i kapp de två dieseltjuvarna gav de upp.
– Det var nog lika bra för annars hade det gjort ont, skojar Dan Larsson och berättar att själva gripandet blev helt odramatiskt.

Två män i 35-40-årsåldern, av utländsk härkomst, togs med in till förhör och anhölls senare misstänkta för stöld.

Dieselstölder är både svårutredda och svårlösta och det är mer eller mindre slumpens skördar som avgör, menar Dan Larsson.
– Man måste ha lite tur om man ska lyckas ta dem fingrarna i syltburken. Även om vi vet att det skett en dieselstöld 20 minuter tidigare och vi stoppar en bil som fraktar diesel är det svårt att koppla det till den aktuella stölden.