NYHETER 2023-05-29 KL. 13:55

Misstänkt pyroman härjar i Knäred

Av Rickard Gustafsson

Allt talar för att de många bränderna i skogen norr om Knäreds samhälle senaste veckorna är anlagda. På söndagen blossade nya bränder upp på fem platser som räddningstjänsten lyckades släcka innan de hann sprida sig. Polisen utreder fallen som misstänkta mordbränder och är kanske en misstänkt pyroman på spåren efter att ha samlat in nya vittnesuppgifter.

Misstänkt pyroman härjar i Knäred
Räddningstjänsten fick ta itu med nya anlagda skogsbränder under söndagen i skogsområdet nära Östra Häradsvägen i Knäred. Foto: Räddningstjänsten

Totalt har räddningstjänsten larmats ut fyra gånger på 18 dagar till skogsområdet vid Östra Häradsvägen, strax norr om samhället.

På sammanlagt 16 olika platser har brandmännen kunnat konstatera att det uppstått bränder och vid inget av tillfällena har man funnit naturliga brandorsaker.
– Vi har inte upptäckt något misstänkt, som främmande föremål eller spår av olika vätskor, säger Pelle Pettersson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Tidpunkterna för bränderna är dagtid och har skett 10, 21 respektive 28 maj och vid senaste tillfället larmades räddningstjänsten ut både på morgonen och kvällen.

Vid första tillfället, på morgonen, misstänktes först att det var en pyrbrand från förra veckan som blossat upp. Men så var inte fallet.
Senare på kvällen, strax innan 20-tiden, var det dags igen. Totalt släckte brandmännen bränder i fem olika rishögar, varav fyra på kvällen.
– Det är rishögar som blivit till efter avverkning och de är väldigt torra och lätta att sätta fyr på. Som tur är var det blöt och mossig mark runt omkring högen som vi släckte på morgonen, den var så gott som utbränd.

– De på kvällen hade fortfarande höga lågor och där tror vi att det kanske brunnit en timme. Även där var spridningsrisken låg och det hade brunnit 10-15 meter i sidled och hade även gått upp 3-5 meter i angränsande träd, berättar Pelle Pettersson.

Pettersson beskriver området som ett populärt gång- och cykelstråk där mycket folk rör sig.
– Det är obehagligt och bekymmersamt och skapar stor osäkerhet för de människor som bor i området och för de som äger marken. Man vet inte från en dag till nästa om skogen står kvar och jag förstår att det finns en stor oro bland boende i Knäred, säger Pelle Pettersson insatsledare vid räddningstjänsten.

Polisen ser definitivt inte mellan fingrarna på de många bränderna i Knäred. Samtliga tillfällen utreds och rubriceras som misstänkta mordbränder och kanske är de en misstänkt pyroman på spåren?

Under söndagskvällens bränder ska en person ha dragit till sig uppmärksamhet från andra människor i området. Enligt Laholmspolisen har en person pekats ut som misstänkt, men är i nuläget inte delgiven misstanke om brott.
– Vi är i gång och hör vittnen och ska utreda sambanden mellan de olika bränderna, men ingen är frihetsberövad i nuläget, säger Christian Häll på sektionen för grova brott i Halmstad.

Vad som framkommit i vittnesmålen vill polisen inte avslöja och inte heller och hur nära förestående man är ett gripande.
– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att det brunnit på flera olika platser utan att det finns naturliga orsaker. Det kan bli enorma skador.

Vad kan polisen göra för att stilla den oro som finns i Knäred?
– Jag kommer att ta kontakt med kollegorna i Laholm och be dem att hålla extra koll på det här området, säger Christian Häll.