Klik venligst
NYHETER 2024-03-18 KL. 13:53

Man anhållen för mordbrand på Knäredssågen

Av Rickard Gustafsson

En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för grov mordbrand efter en anlagd brand på Knäredssågen. Tack vare företagets automatiska sprinklersystem lyckades eldsvådans omfattning begränsas.
– Utan sprinklervattnet hade vi haft en rejäl brasa som pågått resten av helgen, säger John Nilsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Man anhållen för mordbrand på Knäredssågen
Anställda på Knäredssågen har arbetat hårt under helgen för att röja upp efter den anlagda branden. På grund av det kunde verksamheten på sågverket i princip fortgå som vanligt. Foto: Privat

Strax efter 02-tiden natten till lördag gick ett automatlarm om en brand på Knäredssågen AB på Sjöaredsvägen i Knäred.

Ett virkesupplag med leveransfärdiga reglar, hoppackade på pallar, brann utomhus under ett skärmtak när räddningstjänstens enhet i Knäred kom till platsen.

Insatsledaren John Nilsson var snabbt på plats och kunde konstatera att det automatiska sprinklersystemet gjort ett väldigt gott jobb att trycka ner lågorna.

– Det dämpade branden effektivt. Det kan ha pyrt ett tag, men vi tror inte det brunnit särskilt länge och vår insats var i princip att likna med eftersläckning.

Nilsson kunde konstatera att branden var anlagd på grund av att det fanns två olika brandhärdar. I nära anslutning till pallarna låg det pelletssäckar som antänts, säckar som normalt sett förvaras på annan plats.

– Virket låg under skärmtak, men taket är hopbyggt med hyvleriet och utan sprinklervattnet hade vi haft en rejäl brasa som pågått resten av helgen, säger John Nilsson på räddningstjänsten.

Omgående under lördagsnatten genomförde polisen en husrannsakan i jakten på den misstänkte pyromanen. En man i 30-årsåldern, hemmahörande i Laholms kommun, greps tidigt på lördagsmorgonen och sitter anhållen misstänkt för grov mordbrand.

Den grova mordbranden utreds av roteln för grova brott i Halmstad. LT har sökt chefen Johanna Åström.

Håkan Mårtensson, delägare i Knäredssågen, berättar för tidningen att sprinklersystemet räddade sågen från lågornas rov.

Det installerades 2001 och skickar ut 30 liter per sekund, eller 1 800 liter i minuten.

– Vi har aldrig haft nytta av det här sprinklersystemet förrän nu, men det är ett fantastiskt system. Det är ett krav på alla sågverk i dag och utan det hade vi inte haft något jobb att gå till i dag, säger han och berättar att det räddade den stora byggnaden innehållande hyvleri, magasin och pelletsfabrik.

Värdet på de eldhärjade pallarna med färdigsågat material har ännu inte fastslagits, men kommer behöva kasseras.

– Det var fyra lastbilslass som skulle levereras under måndagen, men det är inget som man tänker på en dag som denna. Herrejesus, det är helt fantastiskt att det inte blev värre, säger Håkan.

På måndagsmorgonen kunde verksamheten, med de tio anställda på sågverket, i princip rulla på som vanligt.

– Vi har jobbat hela helgen med att återställa sprinklersystemet och elen. Det var även elkablar som brann av men vi är vana att jobba hårt så det är inga problem, säger Håkan Mårtensson.