NYHETER 2024-12-20 KL. 05:54

Magnus kunde ha fastnat på perrongen

Av Carina Nilsson

Med endast 40 procents hjärtkapacitet och en lunga är det riktigt svårt för Magnus Frising från Laholm att gå upp för höga trappor. Det blev han varse nyligen då båda hissarna vid den västra perrongen var trasiga när han kom med tåget från Lund.
– Hur ska en ensam människa göra om man blir fast på perrongen där? säger han.

Magnus kunde ha fastnat på perrongen
Magnus Frising hade inte kommit hem utan hjälp när hissarna var trasiga på stationen. "Man riskerar att stå där helt själv, alla äldre kan inte använda en smartphone" säger han. Foto: Carina Nilsson

Den 30 november hade Magnus och han fru Kristina varit och hälsat på sin dotter i Lund.

– Vi brukar ofta gå på teater, spex och annat kul så det är väldigt smidigt med tåget, man kommer rakt in i Lunds centrum, säger Magnus.

Efter en trevlig kväll i Lund var de tillbaka på stationen i Laholm vid 22.30 på kvällen och skulle ta hissen upp till gångvägen.

– Redan när vi åkte till Lund visste jag att den ena hissen på västra sidan om spåren var trasig, för det satt ett band utanför. Men jag hade aldrig kunnat tro att båda skulle vara trasiga samtidigt, säger Magnus.

För att förflytta sig mellan parkeringen och västra perrongen måste man använda hiss eller trappor. För Magnus som har hjärt-lungoproblem är trappsträckan alldeles för lång för att han ska klara det själv. Foto: Carina Nilsson

Men när de kom tillbaka fungerade ingen av hissarna. För Magnus, som endast har en lunga och dessutom nedsatt hjärtkapacitet efter en komplicerad operation, så var det tur att han inte reste ensam.

– Min hustru är frisk och stark som tur är så henne kunde jag hålla i ena armen. Även min svärson, som skulle köra oss hem, fick komma ner och hjälpa till. Jag hade aldrig kunnat ta mig upp själv, hjärtat orkar helt enkelt inte. Det är många trappor och de är branta, säger han.

Magnus har en rullstol som han använder ibland men det hade inte heller hjälpt.

– Fungerar inte hissarna om man står på västra perrongen, då måste man ta sig uppför trapporna eller slänten, annars får man korsa spåren och det är ingen bra lösning. Man kan ju också missa sitt tåg om man är beroende av hissarna, säger han.

Magnus efterlyser en alternativ lösning.

– Jag förstår att hissarna kan gå sönder, men det borde finnas något annat än trapporna. Vi är många äldre i kommunen och man vill att vi ska åka kollektivt men då måste man kunna klara sig även med rullator eller om man blir gammal och svag. Hade jag åkt ensam hade jag fastnat på perrongen. Vad ska man göra då? Ringa räddningstjänsten?

Det finns två hissar vid varje perrong. Men den helgen som Magnus reste var en av dem ur drift och den andra utsattes för skadegörelse och stöld så att nödtelefonen inte fungerade. Foto: Carina Nilsson

På Laholmshem som ansvarar för hissbyggnaderna vid stationen bekräftar driftchef Anders Stam att Magnus hade maximal otur.

– Vi har två hissar vid varje perrong just för att säkra att åtminstone en hiss fungerar. Men den här helgen var det maximal otur då den ena hissen fick driftproblem och därefter fick vi skadegörelse och en stöld ur den andra hissen vid samma perrong. Bland annat försvann en teknisk del som gjorde att nödtelefonen inte fungerar. Vi kunde inte garantera säkerheten i någon av hissarna och var tvungna att stänga dem, säger han.

Laholmshem har en del problem med framför allt klotter och skadegörelse på platsen men det är första gången som någon stjäl teknisk utrustning från en av hissarna.

– Vi har tillsyn varje dag genom städpersonalen och vi har ett avtal med en entreprenör som vi ringer om det uppstår fel på hissarna, men det är svårt att ha ständig koll, säger Anders Stam.

Han säger dock att det finns en alternativ väg.

– Det är ingen bra väg, men det finns en väg från perrongen som man kan använda för att slippa gå i trapporna. Vi ska naturligtvis se över om vi kan informera eller skylta så att det blir tydligt att den vägen också finns, om det här skulle inträffa igen, säger Anders Stam.