Av Carina Nilsson
Otryggheten har ökat lite grand i Strömsnäsbruk jämfört med förra året, men i Markaryd är siffran fortsatt den bästa sedan 2015. Det visar årets trygghetsmätning.
– Samtidigt är det 70 procent av Strömsnäsborna som anser att polisen bryr sig om lokala problem, vilket känns väldigt bra, säger kommunpolis Mathias Fager.
2023 års trygghetsmätning visade på en stor ökning av den upplevda tryggheten i kommunen. I undersökningen hade rött växlat till grönt vilket betyder att otryggheten hade minskat stort. Färgerna representerar en skala på 0–6 där 6 är ett alarmerande påtagligt problem (rött) medan 2 är ett inte alls påtagligt problem (grönt).
– I år har vi lite sämre siffror än i fjol, men ingenting som är alarmerande. Man mäter 37 olika områden och alla dessa är på nivå 1 eller 2, så jag skulle säga att vi har ett stabilt läge i kommunen, även om otryggheten har ökat något i Strömsnäsbruk, säger Matilda Mårs som är Markaryds kommuns samordnare för det brottsförebyggande arbetet.
Matildas tjänst tillsattes förra året och sedan dess har kommunen och polisen ett ännu närmre samarbete för att öka tryggheten.
– Det fungerar väldigt bra, framför allt har vi direkta kontaktvägar till varandra vilket underlättar för oss båda, säger Matilda Mårs.
Kommunalråd Bengt Germundsson (KD) och Caroline Lindberg (KD) som är ordförande i trygghetsutskottet ser fram emot ännu mer samverkan med polisen när en ny socialtjänstlag träder i kraft nästa år. Foto: Carina Nilsson
Kommunalråd Bengt Germundsson (KD) ser stora vinster med det när det nästa år ska införas en ny socialtjänstlag.
– Det kommer att ställas mycket högre krav på att skola och socialtjänst ska arbeta förebyggande och även sekretessbestämmelserna ska ändras vilket gör att kommunen, polisen och andra myndigheter kan jobba brottsförebyggande på ett helt annat sätt än idag. Där är vi redan på god väg genom att vi redan har byggt upp en tillit och ett förtroende mellan oss, säger han och får medhåll av Mathias Fager.
Polisen har också satsat på att bli mer synlig framför allt i de norra kommundelarna.
– Vi har bland annat gjort fler trafikkontroller, vilket är ett effektivt sätt att även upptäcka andra brott som narkotikabrott till exempel. Trafikkontroller gör också att vi är mer synliga och vi har fått en minskning från 50 till 40 trafikbrott. Vi upplever också att buskörandet har minskat. Sedan är det lite dubbelt för en del kan uppleva att otryggheten ökar när polisen är aktiv och på plats ofta, säger Mathias Fager.
Han gläds åt att så många som 70 procent i Strömsnäsbruk och Traryd anser att polisen bryr sig om problemen. Det är en mycket högre siffra än i Markaryd där 42 procent anser det.
Säkerhetschef Bengt-Ove Olsson, brottsförebyggandesamordnare Matilda Mårs och kommunpolis Mattias Fager kommer att fortsätta det brottsförebyggande arbetet med bland annat företagsbesök och medborgardialoger. Foto: Carina Nilsson
Trygghetsundersökningen visar också på fortsatta problem med nedskräpning, förfallna hus och tillhåll för missbrukare framför allt i Traryd/Strömsnäsbruk.
– Tyvärr är det väldigt svårt att komma åt problemen med förfallna hus som också hänger ihop lite grand med de andra sakerna, säger Bengt Germundsson.
– Trygghetsarbetet är ett enträget arbete där man får jobba systematiskt på olika fronter. Det kommer nog alltid att gå lite upp och ner men vi upplever att det har stabiliserats de senaste tre åren och vi fortsätter att jobba med medborgardialoger, nedskräpningen och annat för att öka tryggheten, säger kommunens säkerhetschef Bengt-Ove Olsson.
Fakta: Polisens årliga Trygghetsmätning undersöker vad invånarna upplever som problem i kommunen och vad som skapar otrygghet.
Totalbilden för Markaryds kommun 2024 gav problemindex 1,81 mot 1,78 år 2023. Förra året var den lägsta siffran sedan 2015 i hela kommunen. I Strömsnäsbruk steg problemindex i år från 2,46 förra året till 2.89. Markaryds tätort fick siffran 1,76 vilket fortsatt är den lägsta sedan 2015. På Markaryds landsbygd ökade siffran något till 1,54 jämfört med 1,43 i fjol.
Det man oroar sig mest för på landsbygden är inbrott i förråd och bostad. I Strömsnäsbruk/Traryd är det nedskräpning och fortkörning medan man i Markaryd oroar sig mest för att boende inte skulle agera vid slagsmål och för buskörning.