NYHETER 2021-11-03 KL. 13:00

Kungen och drottningen gav ett varmt intryck på Campus Laholm

Kungaparet besökte Halland och Laholm under temat ”hur pandemin påverkat länet”. Första stoppet i Laholm var Campus Laholm där kungen och drottningen fick en rundvisning och dessutom möjlighet till samtal med lärare och elever. ”Ett väldigt trevligt besök där vi fick en inblick i hur eleverna haft det under den här tiden”, sade kungen till media på vägen ut.

Kungen och drottningen  gav ett varmt intryck på Campus Laholm
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf anländer till Campus Laholm och Osbecksgymnasiet. Foto:Johan Wilmarstrand Jönsson

Kungen har varit i Laholm tidigare. 1981, 1986 och 2001. Nu genomfördes dock det första formella statsbesöket på 40 år. Kungaparet är i Halland för att med egna ögon få se hur coronapandemin påverkat länet.
 Det var spänd förväntan på Campus Laholm när klockan närmade sig utsatt tid. Det blev inte mindre spänt när bussen (inte limousinen) rullade in på Osbecksgymnasiets parkering några minuter sent. Kungaparets ciceron i Halland var länsrådet Jörgen Peters och han visade in på skolan.


Erling Cronqvist hälsar kungaparet välkomna till Laholm. Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson


 I entrén hälsade kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist majestäterna välkomna. Även kommunchef Anders Einarsson och kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson presenterade sig. Sedan väntade en rundvandring på Campus Laholm, men då fick media inte vara med.
  skolans centralhall, som också är kafé och matsal, hade skolans flaggparad fått flytta på sig från taket till väggarna av säkerhetsskäl (SÄPO:s synpunkt). På andra våning och i trappan stod skolans elever för att välkomna kungen och drottningen till skolan. Rektor Carl Lundgren höll ett litet anförande och berättade om skolan, flaggorna och FN-veckan.
 Lundgren avslutade med att tacka kungaparet för att de visar intresse för det arbete som skolan lagt ner under pandemin. Kungen och drottningen fick en rungande applåd och jubel från eleverna innan kungaparet visades vidare till allaktivitetshuset på Campus för samtal med elever och lärare.

Carl Lundgren tog upp en mick att prata i så att alla skulle kunna höra.
 – Nu låter det ungefär som att du är på en nattklubb eller ska köra standup, kommenterade kungen och rev ner stora skrattsalvor från samtliga i rummet, till och med SÄPO-vakterna log lite.

Mikrofonen lades undan och elever och lärare fick samtala med kungaparet kring hur de haft det under pandemin. Elevrådets ordförande Matt-eus Kurtsson förklarade att han tyckte att det värsta med pandemin var att alla roliga saker runt om skolan försvann.

Vice ordförande Indra von Sydow berättade att hon tyckte att det var problematiskt med fjärr- och distansundervisning då skola och fritid flöt ihop. Hon föredrar undervisning på skolan. Då blir det mer tydligt vad som gäller och det är lättare att koppla av och på.


Rektor Carl Lundgren berättar om skolan för kungen och drottningen.


Kungen och drottningen lyssnade intresserat och kom med instick och frågor. Kungen undrade bland annat om det inte kunde vara en idé att arbeta hemifrån, både för lärare och elever, vid till exempel influensaperioder för att undvika hög smittspridning.

En positiv effekt som pandemin fört med sig, menade eleverna, var att det nu är färre inställda lektioner än tidigare. Om lärare är krassliga eller har symtom så kan lektioner ändå genomföras digitalt. Den möjligheten fanns inte på samma sätt innan pandemin.
Upplevelserna från den här perioden har givetvis varit blandade. Det har varit en utmaning för skolan men man har hittat nya sätt, både att undervisa och ta till sig kunskap, sade kungen till media efter avslutat samtal.
 – Vi har fått vara med när lite historia för Laholm skrevs här idag. Det är speciellt när säkerhetsfolk med öronsnäckor kommer in och kollar läget. Konungen och drottningen är väldigt varma och professionella. De sprider ett lugn och hjälpte oss som var ovana, säger rektor Carl Lundgren kort efter kungabesöket.

Nästa stopp var Strandängshälsan i Mellby-strand. Temat var detsamma som på skolan men där fick kungaparet information kring hur just en vårdcentral har gått tillväga när de tvingats ställa om på grund av coronapandemin. Samtalen genomfördes i ett konferensrum där media inte var välkomna att närvara.

Kungen och drottningen besökte även Hotell Tylösand (pandemins effekt på besöksnäringen) samt Hallands konstmuseum (effekten på kulturlivet) under sin visit i Halland.

Johan W Jönnsson