NYHETER 2025-10-25 KL. 06:00

Från kritiserat till hyllat – kylda matlådor får toppbetyg

Av Johan Jönsson

När Laholms kommun införde kylda matlådor till äldre 2021 väckte det starka reaktioner. Fyra år senare visar det sig att satsningen blivit en framgång. I årets enkät uppger över 90 procent av abonnenterna att de är nöjda med både smak, utseende och variation.

Från kritiserat till hyllat – kylda matlådor får toppbetyg
Carina Andersson, Sofia Fridolf, Jonna Karlsson och Maria Seiler gläds över toppbetyget på de kylda matlådorna. Nezira Sehmehmedovic saknades vid fototillfället. Foto: Johan Jönsson

När kylda matlådor infördes 2021 var många skeptiska. Skulle äldre nu tvingas värma sin egen mat – och vad hände med hemlagat och varmt direkt från köket? Kritiken lät inte vänta på sig. Men tiden har visat att förändringen var rätt steg att ta.

En ny enkät bland abonnenterna – som omfattar både äldre med hemtjänst och yngre med särskilda behov – visar att hela 92 procent är nöjda eller mycket nöjda med smaken på maten. 95 procent ger höga betyg för utseendet, och 91 procent tycker att variationen är tillfredsställande.

Feedbacken är också full av uppskattande kommentarer, som ”Maten är mycket god och stor variation” och ”Bra mat – mycket trevlig och bra personal som kör ut maten.”

Bakom framgången står köksmästaren Sofia Fridolf och hennes team på Lingården i Laholm.

– Vi här i köket är väldigt glada över det positiva resultatet. Nu kämpar vi för att bli ännu bättre till nästa gång, säger hon.

Carina Anndersson skivar en mjäll slottstek. Köttet är såklart svenskt. Foto: Johan Jönsson

För Sofia och kollegorna handlar det inte bara om att laga god mat – det handlar om helheten. Varje rätt provsmakas av minst tre personer innan den skickas ut, och menyn planeras omsorgsfullt varje vecka med nio olika rätter att välja på.

– Vi lyssnar alltid på våra abonnenter. De får gärna ringa oss om de har synpunkter – och det senaste året har vi fått mycket beröm, berättar Fridolf.

Kryddningen är en sak man jobbat hårt med. Trots att maten var välkryddad när den portionerades upptäckes att den tappade i smak.

– När vi tycker att det smakar bra här bombar vi på lite extra krydda. Då blir det bättre när sedan lådan öppnas. Det går mycket kryddor här men salt är vi försiktiga med, säger Fridolf.

Trots framgången finns fortfarande utmaningar – framför allt med potatis. Att få kokt potatis att hålla sig god och aptitlig efter nedkylning och uppvärmning är svårt.

– Potatisen är vår akilleshäl. Vi har testat mycket, men det är svårt att hitta en perfekt lösning. Trots det väljer många ändå potatis före ris och pasta, säger Fridolf.

Köksmästare Sofia Fridolf med veckans matsedel. Foto: Johan Jönsson

Bland favoriträtterna märks klassiker som köttbullar med gräddsås (tydlig etta), kålpudding och ärtsoppa (när det pillar mot vinter). Men variation är också viktigt – menyn anpassas efter både säsong och de äldres önskemål.

De kylda lådorna rekommenderas att ätas inom två veckor. Rent bakteriemässigt håller de 24 dagar. Men då ser maten inte så aptitlig ut. Maten klarar sig så väl då syret tas bort vid förslutningen av lådorna.

Maten anpassas inte bara efter smak utan också efter behov. Teamet hanterar specialkost, allergier och konsistenser med stor noggrannhet. Alla måltider märks med namn och kosttyp, och tre olika kontrollsystem säkerställer att inget blir fel.

– Vi har allt från laktosfri kost till timbalkost för dem som har svårt att svälja. Vi tar hänsyn till alla behov, säger Fridolf.

Det är tydligt att arbetet gett resultat. I årets enkät deltog 123 av 181 abonnenter – en svarsfrekvens på 68 procent – och nöjdheten är högre än någonsin. Detta efter flera års utveckling och finjusteringar i både tillagning, leverans och kontakt med abonnenterna.

Kålpudding med sås och potatis är en favorit bland dem som har kylda matlådor. Foto: Johan Jönsson

När systemet infördes 2021 fanns en oro för att maten skulle bli tråkig och att det personliga skulle försvinna. Men i dag har både brukare och personal hittat rutiner som fungerar – och som till och med förbättrat arbetsmiljön.

– Tidigare gick mycket av personalens tid åt till att köra ut mat. Nu kan de fokusera mer på omsorgsarbetet, vilket också är positivt för de äldre, säger Fridolf.

Måltidsenheten i Laholms kommun ser inte på årets resultat som en slutpunkt – utan som en sporre.

– Vi fortsätter att utveckla våra rätter och anpassa oss efter vad abonnenterna tycker om. Målet är att varje matlåda ska bidra till en trivsam stund i vardagen, säger Sofia Fridolf.

Det som började som ett kritiserat experiment har i dag blivit en uppskattad del av vardagen för många. Kylda matlådor har inte bara mött förväntningarna – de har överträffat dem.

Sofia Frodolf berättar att maten snabbt kyls ned. Kylrummet får aldrig gå över 4,5 grader. Foto: Johan Jönsson