Klik venligst
NYHETER 2024-01-17 KL. 15:42

Butiken i Hishult lever vidare i ny regi

Av Johan W Jönsson

Glada nyheter för alla hisbor. Butiken i byn lever vidare i ny regi. Oskar Gustafsson är ifrån och bor i Hishult. Från och med den 19 februari ska han driva livsmedelsbutik.
– Det har växt fram att det här är något som skulle passa mig väldigt bra. Denna chansen får jag inte igen, säger den sympatiske 38-åringen.

Butiken i Hishult lever vidare i ny regi
Oskar Gustafsson tar över butiken i Hishult som nu blir Matöppet istället för Ica Nära. Kunderna kommer dock att känna igen sig. Foto: Lasse Baard

Ica Nära i Hishult har varit till salu sedan i oktober. Jeanette Malmgren Baard och Lasse Baard lämnar för att ta över Tempo i Gullbrandstorp. Det blir närmare deras hem i Halmstad.

Samtidigt drar sig också Ica ifrån Hishult. De tycker inte att omsättningen har varit tillräckligt hög. Det har eventuellt gjort försäljningen av butiken något knepigare.

– Jag kände direkt att det här kunde vara något för mig. Men när Ica drog sig ur tyckte jag först att det skulle bli ett för stort projekt. Men Matöppet passar perfekt, säger Oskar Gustafsson.

Matöppet är en del av Axfood/Dagab. Det innebär att de varor som tidigare var Ica:s egna nu kommer att ersättas med varor från till exempel Garant. I övrigt blir det inga stora ändringar.

– Hishultsborna kommer känna igen sig. Det blir inga drastiska förändringar. Vi kommer kolla på små förbättringar men det blir inga jättestora investeringar initialt i varje fall.

Paret Bard lämnar butiken den 18 februari och Oskar tar över måndagen den 19. Sedan är tanken att återöppna butiken i ny regi under Matöppets flagg fredagen den 23.

– Jag slutar på mitt nuvarande jobb på NP Nilsson den 26 januari. Därefter ska jag ordna med tillstånd och avtal samt gå bredvid Jeanette och Lasse och lära mig, säger Oskar.

Han har varit på NP i olika roller i 19 år och började där året efter han tog studenten. Just nu är han byggsäljare i Båstad. Han har även jobbat i produktionen, i butiken och i brädgården.

– Jag har trivts jättebra på NP. Sälj och butik är jag bra på. Det jag inte har erfarenhet av är livsmedel. Det är en spännande utmaning. Det finns mycket att sätta sig in i, säger Oskar.

Butiken i Hishult lever vidare efter ett ägarskifte. Från och med den 19 februari är det Oskar Gustafsson som står för driften under Matöppets flagg. Foto: Johan W Jönsson

Han kommer att äga bolaget ihop med sin pappa men det är Oskar som står för driften. Han räknar med att det blir mycket jobb, det ingår när man driver butik.

– Timmisarna som jobbar i butiken idag kommer att vara kvar. Sedan har vi klart med en nyanställning på nästan heltid - 87 procent, berättar Gustafsson.

Och du själv ska jobba 200 procent?

– Ja, så kommer det att vara, skrattar Oskar.

– Jag är helt medveten om att det kommer att bli många timmar i butiken för min del. Absolut! Vi kommer att ha öppet sju dagar i veckan, precis som nu.

Ica Nära i Hishult är kända för sina goda och prisvärda smörgåstårtor. Oskar kan lugna alla oroliga. De kommer att vara kvar även efter ägarbytet.

– Receptet på smörgåstårta ändrar vi inte, ler han.

– Allt med Svenska spel, posten, DHL och Systembolagsombud kommer att finnas kvar. Vi håller på med avtalen just nu. Det är en viktig samhällsservice som vi vill fortsätta med.

När väcktes den här tanken hos dig?

– Redan när jag fick reda på att Jeanette och Lasse skulle flytta så väcktes en tanke. Jag känner att detta kan passa mig väldigt bra. Det är ett roligt steg att ta och en chans jag inte får igen.

Hur har responsen varit?

– Väldigt god! Både vänner och bekanta har varit mycket stöttande och tror verkligen på det här. Jag har fått många lycka till och det är många som tror att detta kommer att bli bra.

Märks det att butiken behövs?

– Ja, det har varit det stora samtalsämnet i Hishult de senaste månaderna. Vad händer med vår butik? Många har varit oroliga men nu är många lättade. Butiken är viktig.

Den bilden bekräftas av Marcus Wärring i Hishults byalag.

– Det här är mycket kul! Extra kul att Oskar bor och är uppväxt i Hishult. Butiken är jätteviktig för byn. Det är samhällsservice för invånarna här, säger han nöjt.