Klik venligst
NYHETER 2024-06-08 KL. 11:58

Begravningsbyrån musicerar för Cancerfonden

Av Johan W Jönsson

Laholms Begravningsbyrå upplever att de cancerrelaterade dödsfallen ökar. Förra året var ägaren Tommy Pettersson själv drabbad av sjukdomen. Nu anordnar byrån en insamling till Cancerfonden som avslutas med en välgörenhetskonsert den 16 juni.
– Alla kan göra någonting och det här kan vi göra, säger Malin Olsson på begravningsbyrån.

Begravningsbyrån musicerar för Cancerfonden
Christofer Anderson, Anders Nylander och Malin Olsson tar varje tillfälle att repa inför vägörenhetskonserten till förmån för Cancerfonden den 16 juni. Foto: Johan W Jönsson

En stor majoritet av de anhöriga som kontaktar Laholms Begravningsbyrå berättar att den i deras närhet som avlidit varit sjuk i cancer.

– Min upplevelse är att det är fler som dör i cancer nu än tidigare. Många berättar att det är en sjukdomsbild bakom dödsfallet och det är få som inte handlar om cancer, säger Malin.

Att många på ett eller annat sätt är drabbade av sjukdomen är ingen hemlighet. Att det blivit mer accepterat att prata om cancer kan också vara en del i den upplevda ökningen.

– Jag håller med Malin men det är också mer okej idag att berätta att det handlar om cancer. Bara för några år sedan hymlades om det på ett annat sätt, säger Anders Nylander.

Han är kanske mest känd som musiker och kommunikatör inom kyrkan men arbetar sedan mars i år som begravningsrådgivare (och musiker) på begravningsbyrån.

Förra året drabbades byråns ägare Tommy Pettersson av cancer. Han är opererad och mår bra idag. Även såväl Malin som Anders har haft eller har cancer i sin familj.

– Min mamma dog i cancer för flera år sedan och min pappa har haft cancer. Det drabbar otroligt många och det är inte bara de som blir sjuka som drabbas, säger Malin.

Hon började samla in pengar till Cancerfonden genom konserter redan 2008 då hennes mamma gick bort i sjukdomen. I princip varje år har hon sjungit mot cancer sedan dess.

– Vi anordnade en konsert i Ängelholm för någon månad sedan och så sa vi att vi får göra en insats här i Laholm också. Musik förenar människor, säger Malin.

Anders Nylander, Malin Olsson, Christoffer Anderson och Tommy Pettersson på Laholms Begravningsbyrå vill bidra till Cancerfondens arbete och har startat en insamling. Foto: Johan W Jönsson

Flera familjer som begravningsbyrån skapat relationer till har redan anmält sitt intresse för konserten, som äger rum på Missionshuset i Laholm söndagen den 16 juni klockan 15.

Kafét Kaffe & Böner kommer att ha öppet under konserten och tio procent av intäkterna går till begravningsbyråns insamling till Cancerfonden.

– Känslan som man möts av när man gör en sådan här grej är bara varm. Det är en självklarhet för alla vi kontaktat att hjälpa till och bidra villkorslöst. Det är fint!, säger Anders.

Välgörenhetskonserten heter ”Livet – i medgång och motgång”. Det blir musik och mellan sångerna prat om livet. Både det svåra och det vackra.

– När något svårt händer kan man få lite av en ny familj. Allt ont har något gott med sig. Det är svårt att säga det till någon som precis mist någon, men i det långa loppet är det så, säger Malin.

Det har inte satts upp något mål för insamlingen, som redan är påbörjad och avslutas under konsertdagen. Tanken är att välgörenhetskonserten ska bli årligt återkommande.

– Det är plats för cirka 85 personer i Missionshuset. Vill man vara garanterad plats kan man kontakta oss. Blir det ett väldigt tryck så är tanken att göra en konsert till, snart, säger Nylander.

Insamlingen sker genom Laholms Begravningsbyrås swishnummer (för att se hur mycket som faktiskt kommer in) men hela summan går oavkortat till Cancerfonden.

Tommy Pettersson kommer att dubbla den totala summan som kommer in genom insamlingen.

Malin Olsson (sång), Christoffer Anderson (gitarr, sång) och Anders Nylander (piano, sång) står för musiken och det blir en blandning av klassiker och personliga favoriter.

– Vi går ifrån det som vi kanske normalt spelar på begravningar. Det blir varierat med olika artister och musikstilar. Någon Coldplay, Elvis, Kent och så vidare, säger Christoffer Anderson.

Fakta:

”Livet – i medgång och motgång”

Insamling till Cancerfonden

Var? Missionshuset

När? 16 juni klockan 15

Medverkande: Malin Olsson, Christoffer Anderson, Anders Nylander