Av Johan W Jönsson
Varje år ruttnar många ton äpplen bort i svenska trädgårdar. Naturskyddsföreningen i Laholm kom på idén ”Äppelräddarna”. Nu vill Göran och Marijke Christiansson i föreningen få fler att ta tillvara på skörden, både sin egen och andras.
– Målet är att koppla ihop äppelträdsägare med äppelsugna medborgare som gärna vill hjälpa till att rensa upp i trädgårdar och ta hand om frukten, säger Göran.
Informationen om äppelräddarna som räddar äpplen har spridits i brevlådor och via Naturskyddsföreningen i södra Halland, där paret Christiansson är med.
I år träffades ett gäng äppelräddare under beredskapsveckan den 24 september för att ta tillvara på skörden. En del lagras och andra äpplen förädlas på något vis.
– Idag kokar vi äppelmos och gör torkade äppelringar. Man kan ju även pressa must och göra äppelkaka till exempel. Olika sorters äpplen passar till olika saker, säger Göran.
Äppelräddarna började i liten skala i år. Nästa år hoppas de bli fler. Foto: Johan W Jönsson
Huvudsyftet är att få folk som gillar att ta tillvara på äpplen och annat att träffas. Göran säger att han och Marijke vill normalisera ett samarbete mellan de som har äpplen och de som vill äta.
– Det ska vara normalt att ringa på och fråga. Ofta säger de som har äpplen ”ta så mycket ni kan, det finns päron också”. Säger de att de behöver allt själva är det ju också bra.
Tanken är att naturskyddsföreningens Mat- och jordbruksgrupp ska organisera en eftermiddag årligen för att fler ska få öva på att ta hand om frukten.
– Vi provade i liten skala i år och det fungerade bra. Det finns mycket äpplen att ta hand om. Vi hoppas att fler vill haka på nästa år. Vi tänker att vi kör under beredskapsveckan då också.
Göran Christianssons intrsse för äpplen har växt under de senaste åren. Han är bland annat intresserad av vilka typer av egenskaper olika sorters äpplen har och vad de lämpar sig bäst för. Foto: Johan W Jönsson
Har ni alltid varit intresserade av äpplen?
– Blivit mer och mer. Jag växte upp med äppelträd hemma och mamma gjorde äpplemos. Vi hade ett förrådsrum med äpplen. Men det är sista åren jag verkligen blivit intresserad.
– Det är mat! Obesprutad mat som är bra för oss och som gör att vi blir mindre beroende av importerade äpplen från andra delar av Europa och världen, fyller Marijke i.
Christianssons blev laholmare för två år sedan. Tidigare bodde de i Nederländerna i 20 år. Utöver att rädda frukt har de även en plantskola för nötträd som är tidigare omskriven i media.
– Vi hade en lång lista av önskemål och då blev Laholm det bästa för oss. Här finns en bra bokhandel, fina tågförbindelser och framförallt så är det väldigt trevligt här, avslutar Göran.
Marijke Christiansson vill få folk att få upp ögonen för svenska äpplen. Det finns ett överflöd. Samtidigt importeras besprutade äpplen från utlandet. Foto: Johan W Jönsson
Ett gäng räddade äpplen som ska bli till äppelmos och torkade äppelskivor. Foto: Johan W Jönsson