KULTUR 2021-11-04 KL. 17:00

Tio veckors renovering men nu kan du låna böcker igen

Av Jenica Paulsson

Efter tio veckors stängt har nu Stadsbiblioteket öppnat igen efter renoveringen. Lokalerna har fått sig ett rejält lyft och responsen har redan varit god. ”Många som kommer in här börjar med ett ”åhhh” – ”Åh, så fint. Åh, så ljust.” Det är bara positivt än så länge”, säger bibliotekschef Marie Erge.

Tio veckors renovering men nu kan du låna böcker igen
Benny Pettersson har saknat biblioteket när det varit stängt för renovering. Men han tycker att resultatet blivit bra. Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson

Väggar och golv har gjorts vid. Hyllorna som hängt med sedan starten 1985 har bytts ut och dessutom är belysningen över hyllorna ny.
– Det är luftigare, så det känns större. Men det är samma yta som tidigare, säger Pia Kyttä, som varit projektledare vid renoveringen av lokalerna.


Informationsdisken finns nu rakt in i Stadsbiblioteket. Foto. Johan Wilmarstrand Jönsson


Informationsdisken och boktips finns nu rakt fram när man kommer in i Stadsbibliotekets lokal. Inte till höger som tidigare.
– Det hamnar i blickfånget. Överhuvudtaget är allting mycket tydligare nu. Vi har fått upp texter på väggarna och på hyllorna. Det är mer användarvänligt, säger Marie Erge.

Barnavdelningen har fått växa och tar mer plats än tidigare. Det finns dock inte fler barnböcker än tidigare.
– Det ser ut så nu när det är planerat bättre. Vi visar upp fler framsidor och då ser det mer ut. Vi har överlag bättre möjligheter att boktipsa och att exponera våra böcker nu, säger Marie Erge.

 ”Makerspace” är en nyhet. Det gamla sagorummet har blivit ett rum för skapande. De små barnen får mysa i sofforna utanför istället.
– Det är ett rum för skapande, där barn själva kan skapa. Det kan vara workshops i allt från vävning till programmering men även skapande helt på egen hand efter manualer, säger Marie Erge.


Pia Kyttä och Marie Erge på Laholms Stadsbibliotek är glada och nöjda över renoveringen och att de nu kan hålla öppet igen. Foto. Johan Wilmarstrand Jönsson


Det har varit ett stort jobb för bibliotekspersonalen att packa ner och packa upp alla böcker. Över 800 lådor med böcker (totalt över 40 000 stycken) packades ner och upp.

Hur är känslan nu när allt är klart och ni har öppnat?
– Det känns jättebra. Det var lite nervöst ett tag, om vi skulle hinna bli färdiga med allt men sista veckorna har det varit under kontroll, säger Pia Kyttä.
 – Vi har haft stängt sedan mitten av augusti. Vi har haft telefon- och mejlservice varje dag och vi har varje dag fått undringar hur man ska låna. Biblioteket har varit saknat, säger Marie Erge.

 Stammisarna hängde på låset när biblioteket äntligen öppnade igen och med renoveringen hoppas Marie Erge kunna nå ut till ännu fler.
 – Förhoppningsvis blir det här en snackis så att det kommer nya besökare. Vi vill gärna nå fler grupper.

Benny Pettersson är på biblioteket i princip varje dag. Han läser tidningar och lånar mycket böcker.
– Det var lite jobbigt när det var stängt. Jag har saknat det sociala. Men det har blivit jättefint. Så nu känns det bara positivt, säger han.

Under invigningsveckan sker en rad olika aktiviteter. Bland annat författarbesök, tipsrunda, boktips och musikquiz med litterärt tema. På lördag (30/10) sker den officiella
invigningen.


Text & Foto: Johan W Jönsson