Klik venligst
KULTUR 2022-09-30 KL. 17:23

Martinas debutroman hamnade på topplista

Av Johan W Jönsson

I somras gav laholmsbördiga Martina Svensson ut sin debutroman ”Deadline”. Den togs emot med fina recensioner och låg med på listan över populärt på Nextory i över en månads tid. ”Det känns så klart väldigt kul att boken tagits emot så väl”, säger Martina.

Martinas debutroman hamnade på topplista
Martina Svensson, bördig från Laholm, har givit ut sin första bok i spänningsromanen "Deadine". Martina skriver under författarnamnet Martina Royy för attt hedra sin bortgångna pappa. Foto: pressbild

Martina är uppvuxen i Laholm och Veinge. Det var på Parkskolan i Laholm som hon fastnade för att skriva tack vare en viss person.

– Det var min lärare på Parkskolan, Krister Eriksson, som fick mig att få upp ögonen för skrivandet. Efter att jag haft honom blev svenska språket och skrivandet en del av mig.

Hon har sedan dess skrivit mycket och hon har alltid velat skriva en bok. Det har funnits många idéer genom åren men inte lika mycket tid.

– Jag har jobbat väldigt mycket men under pandemin blev jag av med mitt jobb och fick ett annat. Tre månader däremellan var jag ledig och då skrev jag, säger Martina.

Det färdiga manuset till ”Deadline” var det första hon någonsin framställt. Hon skickade in det till olika förlag och överraskades av responsen.

– Jag tänkte att nu är det klart i alla fall – ett färdigt manus. Men det tog inte många veckor innan det första förlaget hörde av sig och ville ge ut min bok.

Flera olika förlag hörde av sig. Martina skrev kontrakt med Lava då det var det förlag som erbjöd henne bäst hjälp i processen med redigering och annat.

Hur fick du idén till manuset?

– Jag hade karaktären klar i mitt huvud. Redan 1,5 år innan jag skickade in manuset så satte jag mig och skrev en storyline. När jag väl började skriva så bara flöt det.

Det låter lätt?

– Det kändes så självklart hela tiden hur manuset skulle fortsätta. Jag behövde inte kämpa med historien utan snarare med tiden för att få ut allt det jag ville, skrattar Martina.


”Deadline” handlar om en konsttjuv som heter Alivia Krans. Det är Martina Svenssons debutroman. Foto: pressbild


”Deadline” handlar om en konsttjuv som heter Alivia Krans. Hon har egentligen lämnat den kriminella banan. Men så dyker ett av hennes favoritobjekt upp på utställning i Stockholm.

– Hennes före detta ”arbetsgivare” vet om detta och kontaktar Alivia. Initiala tanken är att tacka nej men så blir hennes pappa sjuk i cancer och får ekonomiska svårigheter.

Genom att åter ge sig in i kriminalitet kan Alivia alltså både hjälpa sin pappa och samtidigt ta del av det objekt som hon drömt om så länge.

– Man får följa hennes resa och parallellt med det Lina Wallson som är nyutexaminerad polis med stort fokus på stölder och konststölder. De båda länkas ihop på ett oväntat sätt.

Hur kom historien till dig?

– Jag har själv ett stort konstintresse och är fascinerad av Fabergéägg, juveler och så. Jag är väldigt intresserad av historien som ligger bakom.

Martina blir också inspirerad av olika serier där hon ser saker som hon hade velat göra annorlunda. Nu har hon gjort det med sin första roman och uppföljaren är på gång.

– Jag har precis lämnat in mitt andra manus till testläsare. Jag väntar på feedback därifrån och under tiden jobbar jag på en fristående bok.

Martina jobbar heltid som marknadskoordinator på ett försäkringsbolag. Hon skriver även Svenska djurambulansens medlemstidning som volontär.

– Jag vill gärna satsa mer på skrivandet framöver. Det är en passion jag levt med länge. Men realisten i mig vet att det är väldigt få som kan leva på sitt författarskap.

Hon lämnade Laholms kommun för att flytta till Stockholm när hon var 23 år. Det är 11 år sedan. Hon kommer dock tillbaka med jämna mellanrum.

– Familj och vänner finns kvar i Laholm med omnejd. Jag och min make är nere så fort vi har tid. Varje sommar är ett måste. Jag måste ha västkust på sommaren, skrattar Martina.

Martina Svensson skriver under författarnamnet Martina Royy. Det är för att hedra sin bortgångne pappa som hette Roy i förnamn.

– Jag hade velat byta till Roy i efternamn men det finns redan ett fåtal andra som heter det i Sverige och då är det inte bara att byta. Så jag försöker hedra pappa så här istället, avslutar Martina.


Martina Svensson flyttade från Laholm som 23-åring men återkommer till familj och vänner så ofta hon hinner. Foto: pressbild