Klik venligst
KULTUR 2024-03-05 KL. 06:02

Björn och Bennys musik kommer till Laholm

Av Johan W Jönsson

Det har varit utsålda hus på Göteborgs konserthus, Stadsteatern och Stora teatern. Den 16 mars kommer konserten ”Sånger från Duvemåla hage” till Laholms teater. Det blir välkända låtar ur Björn och Bennys låtskatt.
– Vi hade inte planerat att komma till Laholm men när vi fick förfrågningar från vår publik lade vi till ett stopp, säger Jacob Andréas.

Björn och Bennys musik kommer till Laholm
Josefine Isaksson och Jacob Andréas kommer framföra välkända sånger ur Björn och Bennys låtskatt. Foto: pressbild

Tillsammans med Josefine Isaksson kommer Andréas att sjunga sånger ur Kristina från Duvemåla, Chess, BAO och ABBA med mera. För kompet står pianisten Mats Sköldberg.

För tio år sedan spelade Jacob Andréas och Josefine Isaksson Kristina och Karl-Oskar mot varandra i Göteborgsoperans uppsättning av Kristina från Duvemåla.

– Herregud! De är tio år sedan. Sedan dess har vi, tillsammans med Mats, framfört musik och berättelser från några av Björn och Bennys olika projekt. Vi tröttnar aldrig!, säger Jacob.

Det började med att de blev tillfrågade om de kunde sjunga lite av Björn och Bennys musik på en restaurang. Det blev succé och efter det har det blivit turné på turné.

– Vi har jobbat med Björn och Benny i olika sammanhang. Bland annat Chess, Mama Mia the party och Duvemåla. Det finns en hel del anekdoter och vi berättar lite om de olika verken.

Varför Laholm?

– Det känns jättekul att komma till Laholm! Vi har ingen koppling dit men har fått förfrågningar från besökare som undrat om vi inte kan komma Laholm, säger Jacob och fortsätter:

– Sedan var jag och köpte bil i Halmstad. Säljaren där pratade så varmt om teatern i Laholm. Han tyckte att vi tvunget skulle komma dit. Så det är hans förtjänst, ler sångaren.

Laholm blir vårturnéns andra stopp. Andra orter som besöks av trion är Varberg, Jönköping, Mölnlycke och Göteborg. Konserten har växt under de tio åren.

– Vi har varit i så många olika sammanhang. Förlaget har godkänt att vi spelar den här blandningen och Mats har fått arrangera musiken, vilket inte alla får.

– Vi tröttnar aldrig på Björn och Bennnys tonspråk. Det finns så mycket musik och att berätta. De är exceptionellt bra på att få ihop text och musik. Varje sång är som en berättelse i sig.

En av sångerna som framförs är så klart Anthem ur Chess. Jacob berättar att det brukar tisslas och tasslas i publiken och byggas upp en förväntan redan under introt.

I skrivande stund har hälften av biljetterna sålts. Datumet är lördagen en 16 mars. Tiden är klockan 19:00 och platsen Laholms teater. Konserten tar cirka två timmar.

Jacob Andréas, Josefine Isaksson och Mats Sköldberg kommer till teatern i Laholm med sin konsert "Sånger från Duvemåla hage". Foto: David Andréas