FÖRETAGANDE 2021-11-08 KL. 10:00

Lokala matbutiker utsatta för bluffakturor

IcaNära-butikerna i Veinge och Ysby har båda utsatts för bedrägeriförsök. Bedragare har skickat ut bluffakturor till butikerna i ett annat företags namn.

Lokala matbutiker utsatta för bluffakturor

Bedragarna som försökt lura några av kommunens Ica-handlare har utnyttjat Uppsalaföretaget Famora Foods AB för att tjäna pengar på bluffakturor. Företaget som levererar snacks, nötter, torkad frukt och saffran till butiker runt om i Sverige varnar nu på sin hemsida att någon kidnappat deras namn och skickat ut bluffakturor.
"Betala inte dessa! Vi uppmanar alla som mottar dessa att polisanmäla", skriver företaget och uppger att bankgironumret går till Santander Bank, vilket alltså är falskt.

Även branschorganisationen Svensk Handel har sedan en vecka tillbaka satt upp bluffen på sin varningslista.
Ica Nära Wictors i Veinge och Ica Nära Ysbyhallen har fått dessa fakturor, men inte gått på bluffen. Båda de lokala handlarna har polisanmält bedrägeriförsöket.
– Det var ganska enkelt att avslöja det här. Jag har nämligen aldrig handlat av det här företaget, säger Veingehandlaren Anders Jonasson som fick en faktura på snacks på drygt 5 000 kronor.

Jonasson berättar att fakturan saknade telefonnummer och att han googlat fram uppgifter till Famora för att reda ut vad som hänt.
– På Famora visste de precis vad som hänt och uppmanade mig att polisanmäla. Det har de gjort själva också, säger Anders Jonasson och berättar att det är många Ica-handlare runt om i Sverige som fått bluffakturan.
– Det verkar som att bedragarna kommit över adressuppgifter till oss och det har gått ut en
varning om det på vårt intranät inom Ica. Det är bra att det fungerar.

De båda bedrägerianmälningarna ska nu utredas, men inte av Laholmspolisen.
– De går vidare till vår bedrägerirotel i Halmstad. Men om det är många företag i Sverige som drabbats, vilket det med all sannolikhet är, går det vidare för utredning hos polisens nationella bedrägericenter, säger Christer Andersson på Laholmspolisen.

Text: Rickard Gustafsson