Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-05-17 KL. 09:02

Här förbereds vintern mitt i sommaren

Av Carina Nilsson

Förberedelserna inför nystarten av Vallåsens skidanläggning är i full gång.
– Det ska bli jätteroligt att vi kommer i gång med skidåkningen igen. Vi ska anställa en person på heltid och ungefär 25 personer på deltid, säger nygamla ägaren Fredrik Hedin.

Här förbereds vintern mitt i sommaren
Fredrik Hedin tycker det ska bli jätteroligt att skidåkningen kommer igång. "Den här backen har faktiskt fostrat två OS-åkare" säger han. Foto: Carina Nilsson

Det är årets kanske varmaste majdag hittills men Fredrik Hedin håller på att skruva för fullt inne i boden intill den ena liften på Vallåsens skidanläggning.

– Vi ska röja i backen och linbanan ska vara klar till vecka 27 då den ska besiktigas. Det är mycket att göra efter att allt har stått stilla här i två säsonger, men det känns jätteroligt att vi kommer i gång med alpin skidåkning igen. Hade man väntat längre så hade saker och ting blivit förstört och det hade varit en jättestor apparat att starta upp igen, säger han.

Fredrik Hedin och hans fru Eva tog beslutet att starta upp Vallåsens skidanläggning igen, vilket blev offentligt för ett par månader sedan. Familjen Hedin ägde och drev Vallåsen från starten i slutet av 1980-talet till 2011 då Branäsgruppen köpte anläggningen. 2022 valde Branäs att lägga ner.

– Vi tyckte det var jättesynd om inte skidåkningen skulle finnas kvar. Många ungdomar har vuxit upp med skidåkningen här och backen har ju faktiskt fostrat två skidåkare som tagit sig till OS – bröderna Elofsson från Landskrona, säger Fredrik Hedin och tillägger:

– Vår ena lift är den längsta söder om Romme i Dalarna. Ska du hitta bättre skidåkning än här får du köra sex timmar längre. Det är ett starkt argument för att fortsätta med skidåkningen i den här backen.

Efter överenskommelsen med Vallåsens nya ägare Linus och Matilda Nilsson samt Kristian Nilsson så kommer skidåkningen att starta igen i vinter.

– Vi kommer att ha linbanan och knappliften i gång, skiduthyrning och café men inte restaurangen den här säsongen. Vi investerar i ett helt nytt snökanonsystem och en ledbelysning som kommer att göra kvällsåkningen mycket bättre. Vi räknar med att anställa en person som ska sköta anläggningen hela året och ungefär 25 personer på säsong, säger Fredrik.

Fredrik Hedin är tillbaka där allt började - på Vallåsen där de startar upp skidåkningen i vinter igen. Förberedelserna är i full gång redan nu. Foto: Carina Nilsson

Att vintrarna blir mildare och kortare ser han inte som något problem.

– Temperaturförutsättningarna på 1990-talet var sämre än vad de är nu, och kunde vi ta oss igenom det så kan vi nu också. Hade vi kört den senaste säsongen hade vi kunnat köra 90 dagar. Vi lever med vädret och klimatet hela tiden, men det är lika för alla som jobbar med turism. Är det en regnig sommar då går det inte bra för glasskioskerna heller.

De senaste årens skyhöga elpriser skrämmer inte heller Fredrik Hedin.

– Det har skett en fantastisk utveckling vad gäller att göra konstsnö. Förut behövde vi minus åtta grader, nu behöver vi bara minus tre och tillverkningen kräver mindre energi vilket gör det billigare, det ger oss en stor uppsida, säger Fredrik Hedin.

Att det numera även finns andra aktiviteter på Vallåsen ser han enbart som positivt.

– Det gör att vi kan få en helårsupplevelse här och förlänga säsongen, säger han.