Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-01-20 KL. 15:06

Ungdomsmottagningen lanserar chatt

Av Johan W Jönsson

För att få fler ungdomar att på ett enkelt sätt kunna ta kontakt med ungdomsmottagningen har en chattfunktion skapats. Via chatten kan barnmorskor, kuratorer och psykologer snabbare hjälpa ungdomar med deras frågor.

Ungdomsmottagningen lanserar chatt
Från och med nu kan du chatta med ungdommsmottagningen. Foto: Bildbyrån

Det kan handla om hjälp, råd och stöd. Ungdomsmottagningen vänder sig till alla som är mellan 13 och 23 år gamla. Man kan komma och prata om livet, relationer, sexualitet och kroppen.

Marie Polding är avdelningschef på Ungdomsmottagningen Halland:

– Vi lyssnar på vad ungdomen har att berätta om hur hen mår eller känner sig. Det kan handla om att det är jobbigt i skolan, att känna sig utanför, vara mobbad, vara lyckligt eller olyckligt kär, att ha problem hemma eller med en partner. Många har också ett behov av att helt enkelt få prata med en vuxen, säger hon.

– Här tar vi emot ungdomar och hjälper till med allt som har med måendet, kroppen och sexualiteten att göra. Det är alltid gratis att komma till oss och vi har alltid tystnadsplikt, fyller Anna Samuelsson som är barnmorska på Ungdomsmottagningen Halland i.

Sedan fem år tillbaka har ungdomsmottagningen erbjudit videobesök. Under 2022 var cirka en femtedel av alla besök digitala. Därför har man nu lanseras en chatt.

– Det kan vara svårt att ta ledigt från skola eller jobb för att ta sig till ett bokat besök. Nu kan vi hjälpa ungdomar med en mängd olika saker genom chatten, så som att svara på frågor om och förnya recept på preventivmedel. Eller ha en första kontakt om något som oroar eller skaver. Ungdomen kan starta chatten när som helst, och vi svarar under mottagningens öppettider, berättar Anna Samuelsson.

Chatten nås via 1177.se eller umo.se, där ungdomar också kan boka tid på mottagningen eller videobesök direkt. Inloggning sker med Bank-ID eller Freja eID Plus.