Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2023-10-31 KL. 11:27

Smittskyddsläkare uppmanar riskgrupper att vaccinera sig

Av Rickard Gustafsson

Personer som ingår i så kallade riskgrupper uppmanas nu att boka tid för att vaccinera sig mot både säsongsinfluensa och covid-19. Bokningen har öppnat och tider finns tillgängliga från 7 november och framåt.

Smittskyddsläkare uppmanar riskgrupper att vaccinera sig
För de allra flesta går det bra att vaccinera sig mot till exempel covid-19 vid samma tillfälle som de vaccinerar sig mot influensa. Foto: Bildbyrån

I dag öppnar bokningen för säsongens influensa- och covidvaccination i Halland. För den som ingår i riskgrupp rekommenderas vaccination mot båda och det går alldeles utmärkt att vaccinera sig mot båda virussjukdomarna under samma vårdcentralsbesök.

Nytt för i år är att det räcker att boka en tid. Har du bokat för vaccinering mot säsongsinfluensa kommer du att på plats, på vårdcentralen, få erbjudande om en vaccindos mot covid.

Förra hösten och vintern var smittotalen som högst runt jultid och precis som åren dessförinnan var det framför allt äldre som drabbades hårdast och tvingades till sjukhusvård.

– Jag uppmanar personer som har en ökad risk för att få svår influensa- och covidsjukdom att vaccinera sig för att ha ett bra skydd. Vi vet att vaccinerna ger ett gott skydd mot svår sjukdom, säger Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Region Halland.

Följande riskgrupper rekommenderas att boka tid:

• Personer som är 65 år och äldre.

• Gravida efter vecka 12.

• Personer över 18 år som har en sjukdom som gör att man riskerar att drabbas hårdare av ett influensa- och covidvirus. Exempelvis personer med diabetes, hjärt- och lungsjukdom, stroke eller demenssjukdom.

• Barn i riskgrupp erbjuds vaccination via Barnkliniken.

Från den 5 december är det möjligt för övriga invånare som önskar influensavaccination att boka vaccinationstid. Det kostar då 305 kronor.

Covidvaccination finns kostnadsfritt för invånare, 18 år och äldre, som inte rekommenderas vaccination, men som ändå önskar det.

Fakta: Följande vårdcentraler erbjuder även drop in-vaccination

Viktoriakliniken, Halmstad

Nya Säröledens Familjeläkare, Billdal

Vårdcentralen Åsa

Närvård Knäred

Amadeuskliniken, Fyllinge

Amadeuskliniken, Frösakull

Amadeuskliniken, Söndrum

Från den 5 december är bokningen öppen för övriga som önskar vaccination mot influensa.

Källa: 1177.se