Klik venligst
VÅRD & OMSORG 2022-01-21 KL. 16:48

Regionen tar inte emot prov för covid under helgen

Av Johan W Jönsson

Över 10 000 personer i Halland väntar på svar kring sina covidtest. Region Halland kommer att fokusera på att dessa provsvar kommer ut. Därför kommer man inte att ta emot några prov under helgen 22-23 januari.

Regionen tar inte emot prov för covid under helgen
Regionen tar inte emot några prover under helgen. Arkivbild

Smittspridningen i länet är stor och rekordmånga provtagningar har gjort att provsvaren i Halland dröjt under de senaste veckorna.

– Det är tråkigt men nödvändigt för att alla de personer som redan provtagit sig ska få sina provsvar. Analyskapaciteten räcker inte till, säger förvaltningschef Kerstin Hesselgard på regionen.

På måndag 24 januari planerar regionen att öppna självprovtagningen igen. Men man påminner om att det är färre som nu ska testa sig.

Nu är det bara de som behöver vara fysiskt på sin arbetsplats och elever i grundskola och gymnasium som ska prova sig när de blir förkylda eller får andra symtom på covid-19.

De som jobbar hemma eller inte jobbar ska stanna hemma vid symtom och vara hemma i minst fem dagar, vara feberfria i minst två dagar. Det gäller även dem som väntar på provsvar.

– Det är avgörande att alla i Halland följer dessa rekommendationer för att vi ska kunna erbjuda en provtagning till dem som ska prova sig vid symtom, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Genom att de som fysiskt måste vara på arbetet kan testa sig och få provsvar snabbt säkras att viktiga delar i samhället fortsatt kan fungera, som till exempel vård och barnomsorg.

Det påminns också om att det är viktigt att endast ett test hämtas per person och att man tänker på att ingen som är symtomfri ska testa sig.

Förra veckan var det 30 055 provtagningar som genomfördes i Halland. Cirka 23 500 av dem var från självprovtagningen. 10–11 procent av dem är invånare från andra regioner.

I skrivande stund är snittsvarstiden 3-4 dygn men många får vänta längre. Det kommer dröja en tid till innan provsvar kan skickas ut inom de utlovade tre dygnen.

– Har man inte fått provsvar så får man ändå gå tillbaka till jobb och skola när man varit hemma i minst fem dagar, mår bra och varit feberfri i minst två dagar, säger Maria Löfgren.